Skip to main content

KNRM een paar keer in actie voor calamiteiten

Datum: zondag 22 mei 2016 | Sectie: Scheveningen

Dinsdagavond 17 mei om half twaalf ’s avonds, vlak na het vertrek vanuit Scheveningen naar Dover, voer het zeiljacht Lady Mariposa een lijn van een staand want in de schroef en in het roer. Hierdoor sloeg de motor uit en raakte het schip nagenoeg onbestuurbaar. Gelukkig waren net de zeilen gehesen en kon de bemanning van het zeiljacht nog een en ander uitrichten. Een deel van de lijn dat zichtbaar was werd aan boord genomen en het roer kon vrij gemaakt worden. De lijn was echter zodanig in de schroef gedraaid dat deze er niet uit te halen was.

Omdat de bemanning de oversteek zonder motor niet aandurfde werd om assistentie gevraagd en werd de bemanning van KNRM Scheveningen gealarmeerd.

De Kitty Roosmale Nepveu voer uit en koerste naar het jacht, wat zich op ongeveer 1 ½ mijl ten zuiden van de aanloop van de Scheveningse haven bevond. Twee opstappers stapten over op de Lady Mariposa. Er werd besloten dat het jacht zelf de Scheveningse haven binnen zou varen en tussen de havenhoofden langszij de Kitty genomen zou worden. Door de ongunstige wind en stroom werd na een half uur besloten het jacht toch op sleep te nemen. Om ongeveer half twee kon de Lady Mariposa veilig worden afgemeerd aan de calamiteiten steiger in de jachthaven.

Donderdag 19 mei raakt twee personen ingesloten op een zandbank bij de Zandmotor. KNRM Ter Heide en Scheveningen werden, samen met de reddingbrigade Monster en de brandweer gealarmeerd. Gelukkig konden de personen door omstanders naar een veilige plek worden gebracht.

Zaterdagmiddag sloeg net ten zuiden van Scheveningen een catamaran om. Een van de opvarende raakt daarbij het contact met de boot kwijt en kon door de stroom en wind ook niet meer bij de catamaran komen. De Kitty voer uit en nam de zeiler, die inmiddels al honderden meters verwijderd was van de catamaran, aan boord en bracht hem terug naar de omgeslagen boot. Samen met de andere opvarende wisten ze de “cat” weer overeind te krijgen en konden zonder verdere hulp terug naar het strand zeilen. De Kitty en de tevens uitgerukte KHV truck konden terug naar Scheveningen.

Scheveningen

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.