Verlaten vluchtelingenboot aangetroffen

Verlaten vluchtelingenboot aangetroffen

8 oktober 2022

KNRM station Noordwijk haalt achtergelaten vluchtelingenboot van zee. 

Op zaterdagmiddag omstreeks 12:20u. zijn de reddingboot Paul Johannes en het Kusthulpverleningsvoertuig (KHV) van KNRM station Noordwijk gealarmeerd voor een onbemande vluchtelingenboot. De achtmeter lange rubberboot werd door de Causeway (een baggerschip) op zee aangetroffen op ca. een zeemijl uit de kust ter hoogte van de Langevelderslag in Noordwijk. 

De rubberboot is door vluchtelingen gebruikt om een oversteek te maken van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk. Het gebeurt vaker dat dergelijke boten in Nederlandse wateren worden aangetroffen of aanspoelen. Op de zijkant van de vluchtelingenboot was met spuitbus een cijfercode aangebracht. Deze cijfercode wordt door de Engelse Kustwacht op vluchtelingen boten aangebracht zodra ze de vluchtelingen van boord halen. De viercijferige code geeft de achtergelaten boot een identiteit waardoor de boot geen onnodige zoekacties veroorzaakt zodra deze elders wordt aangetroffen. De mensen in de rubberboot hebben voor de Engelse Kustwacht logischerwijs de hoogte prioriteit en bij onvoldoende capaciteit worden vluchtelingen boten door de Engelse Kustwacht noodgedwongen op zee achtergelaten.

Word donateur

DANKZIJ ONZE VELE DONATEURS

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

De bemanning van KNRM station Noordwijk heeft de vluchtelingenboot op sleeptouw genomen en heeft de boot ter hoogte van strandafrit 19 aan land gebracht. Bij inspectie aan boord van de vluchtelingenboot werd alleen een telefoon met daarbij drie losse simkaarten aangetroffen. De telefoon is voor nader onderzoek aan de Politie overhandigd.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij