Reddingboot Paul Johannes brengt kilometers lange sleepverbinding aan wal

Reddingboot Paul Johannes brengt kilometers lange sleepverbinding aan wal

23 november 2023

Donderdagochtend omstreeks 10:25 uur is de reddingboot Paul Johannes en het Kusthulpverleningsvoertuig (KHV) van KNRM reddingstation Noordwijk ter assistentie gevraagd voor twee gestrande schepen op het strand van Zandvoort. 

Eerder deze week in de nacht van dinsdag op woensdag was de Garnalenkotter YM-22 gestrand. De reddingboten Annie Poulisse van KNRM reddingstation Zandvoort heeft toen geprobeerd de garnalenkotter los te trekken maar dit bleek tevergeefs. Woensdagochtend kwam de KNRM opnieuw ter plaatse, nu met de reddingboot Dorus Rijkers, een grotere reddingsboot uit IJmuiden en vissersboot de SCH10. Bij opkomend water werden een aantal pogingen gedaan om de garnalenkotter van het strand te krijgen, maar ook ditmaal zonder resultaat. 

Word donateur

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

De sleepboot Oceaan II waagde woensdagavond in samenwerking met de reddingboot Annie Poulisse een poging om de garnalen kotter los te trekken maar bij deze poging kreeg de sleepboot iets in zijn schroef en strandde de sleepboot zelf naast de garnalenkotter waarna er twee schepen op het strand lagen. 

De reddingboot Paul Johannes van KNRM reddingstation Noordwijk heeft donderdagochtend bij hoogwater geprobeerd de sleepboot Oceaan ll los te trekken. De reddingboot kreeg enige beweging in de sleepboot maar moest zijn poging door de enorme zeegang onder de kust staken. De reddingboot Paul Johannes heeft hierna in overleg met berger Multraship een enorm lange sleeplijn van ca. 1.5 km van een zware sleepboot (Multratug 18) richting de Garnalenkotter YM-22 op het strand overgebracht. Een risicovolle operatie. De grote sleepboot kon gezien de hevige zeegang en zijn diepte onder de kiel niet dichter onder de kust komen. 

Op het strand hebben de Kusthulpverleningsvoertuigen van KNRM reddingstation Zandvoort en Noordwijk de sleeplijn binnen gehaald en aan de Garnalenkotter verbonden.

Vannacht zal de grote sleepboot bij hoogwater een poging doen op de garnalenkotter van het strand los te trekken.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij