Skip to main content

Massa evacuatieoefening Livex

Datum: zaterdag 01 juni 2024 | Sectie: Noordwijk aan Zee

De reddingboot Paul Johannes van KNRM reddingstation Noordwijk heeft zaterdag deelgenomen aan LIVEX 2024, een grote periodieke massa evacuatieoefening onder verschillende zee reddingsdiensten. Deze oefening omvatte deelname van verschillende reddingboten van de KNRM, het Dash 8-106 Kustwacht vliegtuig, de Kustwacht Leonardo AW189 SAR helikopter, de NH90 Marine helikopter, meerdere ambulances, politie-eenheden, meldkamers, het Rode Kruis Nederland, Rijkswaterstaat en crisisteams. Gezamenlijk hebben de reddingsdiensten meer dan 500 mensen geëvacueerd en in veiligheid gebracht.

Voor de LIVEX massa evacuatieoefening is maandenlang gewerkt aan een levensecht scenario, waarvan de details tot aan de oefening geheim bleven om de realiteit te waarborgen. Tijdens de reddingsoperatie moesten de opvarenden van de DFDS-ferry ‘Princess Seaways’ veilig naar de haven van IJmuiden worden geëvacueerd. Dit gebeurde met schepen, reddingboten, helikopters en een vliegtuig. Op land richtte de Veiligheidsregio Kennemerland een speciale opvanglocatie in, waar alle geëvacueerde mensen naartoe werden gebracht.

Evacuatie-oefeningen zoals de LIVEX zijn cruciaal voor hulporganisaties. Ze bieden hulpverleners de kans hun vaardigheden te trainen en laten organisaties zien wat er nodig is om mensen veilig aan wal te brengen en hoe samen te werken. Bij een echte massa-evacuatie op zee weten alle betrokkenen precies wat te doen.

Alle 500 evacuees waren figuranten die zich vrijwillig hadden aangemeld, inclusief ingehuurde acteurs die aangepaste rollen speelden, zoals mensen die slecht ter been zijn, mentale uitdagingen hebben of geen Nederlands of Engels spreken. De reddingsdiensten kijken terug op een leerzame en geslaagde oefening.

Noordwijk aan Zee

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.