Skip to main content

Zeiljacht in problemen bij vluchthaven Neeltje Jans

Datum: woensdag 30 augustus 2017 | Sectie: Neeltje Jans

Woensdagavond rond 19:50 uur is reddingboot Koopmansdank gealarmeerd voor een zeiljacht in problemen ter hoogte van het Topshuis op Neeltje Jans.

Eenmaal buiten de haven stond er een flinke wind NW 7 met een golfhoogte tussen de 2 en 2,5 meter. Eenmaal terplaatse bleek het zeiljacht met 3 opvarenden de vluchthaven nabij het Topshuis te zijn ingevaren. Alhier was het de bemanning gelukt slechts één achter tros aan een steiger te beleggen waardoor het onder een hoek van bijna 90 graden aan de steiger hing.

Hierop is besloten een aantal opstappers op de steiger te zetten en het zeiljacht met behulp van trossen naar de steiger te trekken en degelijk af te meren.

Omdat er door de harde wind tuigage problemen waren opgetreden stond de fok behoorlijk te klappen en was een deel van het zeil al kapot gescheurd. Ondertussen was de reddingboot Uly ook gearriveerd omdat deze bezig was met een oefeing. Gezamelijk met de opstappers van de Koopmansdank en Uly is het zeil geborgen en kon het veilig aan dek worden vast geknoopt. Na alle zaken nog grondig te hebben gecontroleerd en stormvast gezet te hebben zijn beide boten retour reddingstation gegaan.

Het Zweedse zeiljacht was onderweg van Amsterdam naar het Engels kanaal en kampte onderweg met roerproblemen waardoor de bemanning door vermoeidheid moest uitwijken naar een haven. In de vluchthaven nabij het Topshuis is het niet toegestaan om in te varen maar in geval van nood was niet anders mogelijk. Als het weer en bemanning het toelaat zal het zeiljacht zijn reis vervolgen.

Neeltje Jans

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.