Paniek aan boord

27 juli 2020
Medemblik

Tijdens de oefenavond worden de reddingboten van KNRM Medemblik en Andijk gevraagd om te helpen zoeken naar een jacht met paniek aan boord. Uiteindelijk wordt het zeiljacht ten noorden van Enkhuizen gevonden door KNRM Enkhuizen en is de situatie snel onder controle.

Maandgavond zijn reddingboot Bernardine van KNRM Medemblik en reddingboot 't Span van KNRM Andijk aan het oefenen op het IJsselmeer als zij opgeroepen worden door het Kustwachtcentrum voor een inzet. Omstreeks half negen meldt het Kustwachtcentrum dat er een vaartuig in de problemen is op een nog onbekende locatie op het IJsselmeer. lNaast de reddingboten van KNRM Medemblik en KNRM Andijk, worden ook KNRM Enkhuizen en KNRM Hindeloopen gealarmeerd.

Reddingboot Bernardine vertrekt vanuit de Oude Zeug en gaat zoeken richting Stavoren, terwijl reddingboot 't Span vertrekt vanuit Hindeloopen langs Stavoren naar Enkhuizen. De overige reddingboten worden ook allemaal richting de lijn Enkhuizen - Stavoren gestuurd omdat het vermoeden is dat het zeiljacht in die omgeving zou moeten zijn. 

Tijdens de zoektocht, waarbij de reddingboten alle jachten aanspreken die ze tegenomen, probeert het Kustwachtcentrum bij de opvarenden meer duidelijk over de positie te verschaffen.

Om 21.00 uur komt het bericht vanaf reddingboot de Redder (reserveboot i.p.v. de Watersport) van KNRM Enkhuizen dat ze het zeiljacht aangetroffen hebben ter hoogte van de vuurtoren De Ven, ten noorden van Enkhuizen. 
Daar aangekomen wordt er een opstapper overgezet en de bemanning gerustgesteld. Er bleek paniek aan boord te zijn door onverwachte weersveranderingen. Door de komst van de KNRM was deze paniek snel weg en werd het jacht veilig naar de haven in Enkhuizen gebracht.

Hierop konden de overige reddingboten ook terug naar hun reddingsstation.

Tijdstip: 20:30 uur
Wind: Zuidwest 5 bft
Actie: 25 - 2020