Matrozen en materiaal na bloedstollende eindoefening veilig aan wal

4 mei 2021

Matrozen van de EMMV zijn afgelopen dinsdagmiddag, 4 mei, tijdens hun eindoefening op het IJsselmeer in de problemen gekomen.

Rond 13.30 uur werd station Den Oever gealarmeerd. Door de harde aflandige wind en de hoge golven lukte het de matrozen niet meer om de boten op koers te houden. De relatief kleine reddingboot Maria Paula van Den Oever en het grote aantal personen (53) in de problemen leidde ertoe dat, eenmaal ter plaatse, vrijwel direct besloten werd om op te schalen. De aan het IJsselmeer gelegen KNRM-stations van Medemblik, Andijk en Enkhuizen werden opgeroepen om te assisteren. Een groot aantal hulpdiensten zijn inmiddels verzameld bij haven Oude Zeug aan de westkant van het IJsselmeer. Eerst wordt geprobeerd de rubberboten met opvarenden naar de haven te slepen, maar al snel blijkt dat dit vanwege het weer niet mogelijk is. Zo snel mogelijk worden de personen van boord gehaald en aan boord van de reddingboot genomen. Wanneer de boot vol is, wordt koers gezet naar de aanlandplaats om de personen af te zetten en de volgende groep te redden. Inmiddels is er besloten om groot op te schalen, mede vanwege de aanhoudende stromachtige wind, de hoge golven en de omvang van de groep. Meerdere ambulances, traumaheli, kustwacht heli en de brandweer zijn ter plaatse.
Inmiddels zijn ook de reddingboten van Medemblik en Andijk ter plaatse en kan er gezocht worden naar een laatste nog niet gelokaliseerde rubberboot. Omdat de andere reddingboten zich over de matrozen ontfermen gaat de reddingboot van Medemblik op zoek naar de laatste rubberbootje. Deze wordt 2,5 km van de incident locatie aangetroffen. Met behulp van een sleepboot en onder begeleiding van de reddingboot worden de rubberbootjes naar de haven van gesleept en aan land getakeld. 

Tijdstip: 14:00 uur
Wind: West 7
Actie: 5- 2021