Skip to main content

Heftige aanvaring tussen twee zeiljachten op het IJsselmeer bij Andijk

Datum: woensdag 19 september 2018 | Sectie: Medemblik

Woensdagochtend rond 11:30 uur zijn de KNRM reddingboten ’t Span en Bernardine uitgevaren voor hulpverlening na een heftige aanvaring tussen twee zeiljachten op het IJsselmeer even ten Noorden van de Waterfabriek bij Andijk. Op een van de betrokken zeiljachten was een persoon gewond geraakt.

Terplaatse bleek een trimaran met hoge snelheid in aanvaring te zijn gekomen met een ander zeiljacht, met gevolg dat beide zeiljachten in elkaar vast waren gevaren. Daarbij was op een van de vaartuigen een gewonde gevallen. Na de aanvaring heeft men direct via de marifoon bij de Nederlandse Kustwacht een noodoproep geplaatst.

Een patrouillevaartuig van Rijkswaterstaat, de RWS77, was direct in de buurt en daarom snel ter plaatse en bood hulp in afwachting van de komst van de reddingboten.

Omstreeks 11:50 uur kwamen beide KNRM reddingboten terplaatse. Reddingboot ’t Span zette een opstapper over met EHBO uitrusting om eerste hulp te verlenen. Vanaf reddingboot Bernardine werd een opstapper overgezet naar het andere zeiljacht. De enige opvarende daarvan was hevig geschrokken door de aanvaring maar verder ongedeerd.

Nadat onderzocht was of de jachten water maakten, zetten beide jachten op eigen kracht onder begeleiding van de beide reddingboten en de RWS77 koers naar de dichtstbijzijnde haven Andijk.

Door reddingboot 't Span is personeel van de naar de jachthaven van Andijk gedirigeerde ambulance opgehaald en naar het vaartuig met de gewonde persoon gebracht.

Na onderzoek aan de beide betrokken jachten op lekkage werd de actie beëindigd en keerden beide reddingboten terug naar hun reddingstation en kon de RWS77 haar werkzaamheden vervolgen.

Door de Politie wordt een nader onderzoek ingesteld naar de toedracht van deze aanvaring.

Tijdstip: 11:30 uur
Wind: Zuidwest 4
Actie: 56-2018

Medemblik

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.