Assistentie tijdens oefenavond

20 november 2018
medemblik

Dinsdagavond heeft reddingboot Bernardine van KNRM Medemblik de oefenavond onderbroken om KNRM station Den Oever te assisteren bij het binnenbrengen van vissersvaartuig met windkracht 6 en gevoelstemperatuur van een paar graden onder nul.

Deze avond stond er eigenlijk een oefening zoekpatronen met reddingboot 't Span uit Andijk op de planning. Bij het uitvaren voor deze oefening vroeg het Kustwachtcentrum in Den Helder aan reddingboot Bernardine of ze richting Den Oever wilden varen. Daar was reddingboot Johanna Margaretha van KNRM Den Oever op zoek naar een vissersvaartuig, van ongeveer 15 meter en 20 ton, welke problemen met de voortstuwing had. Met windkracht 6 en een wind uit het oosten werd de Noord-Hollandse kust een gevaarlijke lagerwal.

Na een onstuimige tocht naar Den Oever werd afgesproken voor de haveningang. De Johanna Margaretha was ondertussen daar naartoe onderweg met het vissersvaartuig op sleeptouw. Reddingboot Bernardine zette ook een opstapper over en maakte een sleepverbinding aan de achterzijde van het vissersvaartuig vast. Met vereende krachten werd deze afgemeerd . Hierna kon de bemanning even opwarmen in het boothuis van Den Oever, voordat ze met de koude en onstuimige terugtocht naar Medemblik begonnen.

Tijdstip: 19:25 uur
Wind: Oost 6 bft
Actie: 68-2018