Skip to main content

Vaartuig maakt water op onstuimig IJsselmeer

Datum: zaterdag 29 december 2018 | Sectie: Medemblik

Zaterdagavond zijn de reddingboten van KNRM Medemblik uitgevaren voor een scoutingvlet welke water maakte op het IJsselmeer. De vlet lag op sleep achter een schouw en werd begeleidt naar de werkhaven van de PWN. Daar werd de vlet werd leeggepompt en achtergelaten om daags erna op te halen.

De scouting van Medemblik was zaterdagochtend vroeg naar Amsterdam vertrokken met hun schouw om twee vlets op te halen die ze overgenomen hebben van een andere scouting. Omdat de sluis bij Enkhuizen zowel op de heen- als de terugweg gesloten was, moesten ze omvaren via Lelystad. Dit gaf zoveel vertraging dat ze terecht kwamen in de harde wind die zaterdagavond woedde.

Ter hoogte van vuurtoren de Ven op het IJsselmeer ging het mis. Een van de vlets had zoveel water binnengekregen dat deze grootendeels onder de waterlijn lag. Alhoewel Lelievletten onzinkbaar worden geacht door hun ingebouwde luchtkasten, waren de opvarenden bang dat de inhoud van de vlet overboord zou spoelen. Via de schipper van KNRM station Medemblik werd gevraagd om assistentie. Gezien de weersomstandigheden heeft de schipper direct de reddingboot laten alarmeren via het Kustwachtcentrum in Den Helder.

Ongeveer een half uur na de melding lagen reddingboot 't Span uit Andijk en reddingboot Bernardine langszij de schouw. Er werden twee opstappers overgezet. Nadat bleek dat de zeven opvarenden het goed maakten (er zat niemand aan de boord van de vlets) is koers gezet richting de werkhaven van de PWN. Aldaar heeft reddingboot Bernardine de vlet leeggepompt en zijn de vlets afgemeerd om deze daags erna weer op te halen, met rustiger weer.

Reddingboot 't Span heeft één van de opvarenden, die toch wel koud geworden was, van boord gehaald en naar de kant gebracht. Een opstapper van de KNRM stond klaar op de kant om deze persoon met de auto naar Medemblik te brengen. Hierna ging reddingboot 't Span weer terug naar Andijk. Reddingboot Bernardine heeft de schouw begeleid op de terugweg naar Medemblik alwaar ze drie uur na de melding aankwamen.

Tijdstip: 18:55 uur
Wind: Noordwest 6 bft
Actie: 69-2018

Medemblik

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.