Skip to main content

Sijmon Zondervan & Mathijs Boes nemen afscheid als schipper bij KNRM station Marken

Datum: vrijdag 13 oktober 2023 | Sectie: Marken

Onder het toeziend oog van de Raad van Toezicht van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hebben Sijmon Zondervan en Mathijs Boes vrijdag 13 oktober afscheid genomen als schipper bij KNRM station Marken. Sijmon was schipper vanaf 1987 en Mathijs sinds 1998.

Vrijdag de dertiende werd voor Sijmon en Mathijs geen ongeluksdag, integendeel. Door het eigen Marker reddingstation werd hen een ‘dag van hun leven’ bezorgd. Het was ook een beetje een dag met ‘een lach & een traan’, doordat ze van schipper overstapten naar de ‘walploeg’, een groep enthousiaste vrijwilligers die het Marker station ondersteunt maar niet (meer) actief meevaart bij een alarmering.

Er stond een windkracht 7 á 8 op de Gouwzee en het Markermeer. Het was dus ‘echt’ KNRM weer. De Raad van Toezicht werd met de reddingboten Frans Verkade en Hendrik Jacob van station Marken en de Nikolaas Wijsenbeek van station Huizen opgehaald bij een vluchthaven aan de Oostvaardersdijk. Vandaar werd koers gezet richting vuurtoren ‘Paard van Marken’. Ter plaatse gaf bewoner Thijs Spijker tekst & uitleg en een rondleiding in de vuurtoren en mochten de leden van de Raad van Toezicht ook naar boven, om daar van het uitzicht te genieten. Na het nuttigen van een broodje paling, werd door de voorzitter van de plaatselijke commissie Marian van der Weele gemeld aan Sijmon en Mathijs “Jullie mogen niet meer varen”. En dat was het begin van een middag vol verrassingen.

Een paar mijl uit de kust van Marken werden de heren samen met Jacob Tas, directeur van de KNRM, in het water gedropt vanaf de Frans Verkade. Daar werden ze om de beurt door een Search & Rescue (SAR) helikopter van de kustwacht uit het water ‘gehoist’ (gehesen). Na een stukje vliegen werden de heren terug gehoist aan boord van de voormalige reddingboot (1996-2000) van station Marken, de Tjerck Hiddes. Die speciaal voor deze gelegenheid was overgevaren vanuit het Nationaal Reddingmuseum ‘Dorus Rijkers’ in Den Helder. Dat was voor de heren een geweldig weerzien met de voorganger van de Frans Verkade. Ook de leden van Raad van Toezicht waren zelfs onder de indruk van alles wat ze zagen.

Aansluitend werd koers gezet terug naar Marken. Op het station waren de heren nog niet uitgesproken over wat ze die middag hadden mogen meemaken. De middag/avond werd afgesloten met een gezellig samenzijn met veel vrijwilligers van station Marken in café restaurant ‘Land en Zeezicht’. Daar werden de nieuwe walploeg leden nog in het zonnetje gezet door Marian van der Weele en zongen de collega’s van het Marker station een lied op de wijs van de ‘Zuiderzeebalade’. Tevens spraken twee leden van Raad van Toezicht, Luzette Kroon en Klaas Visser, de voormalige schippers toe. Het programma werd afgesloten met een smakelijk diner, waarna de Raad van Toezicht afscheid nam om de volgende dag enkele andere reddingstations te bezoeken. Maar deze gedenkwaardige middag heeft ieder reddershart geraakt en zeker dat van Sijmon en Mathijs.

Marken

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.