Skip to main content

NIEUWE REDDINGBOOT MARKEN - DE KIELLEGGING

Datum: maandag 24 juni 2024 | Sectie: Marken

Station Marken krijgt een nieuwe reddingboot ter vervanging van onze Frans Verkade die al sinds 1997 in de vaart is. De bouw is in volle gang. Bij de bouw en de realisatie van een nieuwe boot komt veel kijken; een donatie, het zoeken en vinden van een werf, de bouw en tot slot de tewaterlating. Inmiddels is er een mijlpaal behaald: de kiellegging op vrijdag 14 juni 2024.

SCHENKING

Zoals we vaker aangeven, zonder jullie geen KNRM. Zo ook voor de bouw van een nieuwe reddingboot. Daan en Georgine, enthousiaste zeezeilers, zochten al langere tijd een goed doel voor een schenking. Nadat ze door een net geschonken Engelse reddingboot bij Dover uit een lastige situatie gered werden, hadden ze hun goede doel gevonden: de KNRM. Toen ze ook nog eens hoorden dat station Marken dringend toe was aan een nieuwe reddingboot, was de keuze snel gemaakt. Georgine heeft haar jeugd flink veel tijd op het eiland doorgebracht. Dus het leek alsof het allemaal zo moest zijn.

DE BOUWER, SHIPYARD HABBEKE

De kiellegging van een schip is de markering van de start van de bouw en dat begint met de kiel. Dit is een belangrijk onderdeel van een schip en vormt als het ware de ruggengraat van de scheepsromp. Bij Shipyard Habbeke worden veel reddingboten voor de KNRM gemaakt waaronder deze nieuwe Van Wijk serie: een nieuwe reeks reddingboten die onder eenzelfde model vallen. Nu is dan de kiel klaar van ‘onze’ reddingboot en dit is een flinke mijlpaal.

KIELLEGGING EN MUNT

Bij de kiellegging wordt er symbolisch vaak een munt in de romp van het vaartuig gelast. Deze traditie komt uit de Romeinse tijd en moet het schip en haar bemanning geluk brengen. Daan en Georgine kozen er in dit geval voor om een zilveren rijksdaalder in te zetten. Een die al jaren in de familie is. Zo wordt de munt en daarmee de familiegeest voor altijd verzilverd in deze reddingboot. Om dit gedachtegoed verder te onderstrepen was ook kleinzoon Xavi aanwezig.

KNRM MARKEN

Als station zijn wij zeer vereerd. Daarom zijn wij met een groot aantal bemanningsleden en de plaatselijke commissie naar de scheepswerf afgereisd. Waar onze schipper Tijs Klaver, voorzitter Marian van der Weele, naast John Geel (Hoofd Operatie KNRM), Orm de Waart (Eigenaar Shipyard Habbeke) en Daan van Vliet het woord namen. Een feestelijke middag met een gezamenlijke proost op de nieuwe reddingboot.

IMPRESSIE

De link naar de beelden van deze fijne middag.

https://myalbum.com/album/GGT9HC4PzLt9/?invite=2cf1587c-d80d-4aca-bdf3-c85d10eec4aa

Marken

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.