Trimaran omgeslagen bij Lemmer

30 juli 2017

Zondag 30 juli werd door een opstapper van Station Lemmer op de marifoon een oproep opgevangen van een man die meldde dat hij met een trimaran omgeslagen was.

Aangezien de man nogal paniekerig klonk en de Kustwacht geen contact met hem kreeg is ervoor gekozen om in overleg met Den Helder Rescue met de Palace Noordwijk poolshoogte te nemen. De melding die was opgevangen was dat de boot omgeslagen was bij de laatste windmolen voor Lemmer. In deze richting koers gezet, werd het Duitse zeiljacht ‘Offline’ met een wel heel aparte sleep waargenomen. Dit jacht had de omgeslagen trimaran op sleep en de tweekoppige bemanning aan boord genomen. Afgezien van een beetje huiverig, mankeerde de bemanning van het omgeslagen jacht niets en ze wilden graag bij hun boot blijven. Gelukkig droegen ze beide zwemvesten. Aangezien de situatie onder controle was, werd ervoor gekozen om op de inmiddels door de Kustwacht opgeroepen Anna Dorothea met extra bemanning te wachten.

Om te zorgen dat het te hulp geschoten zeiljacht ‘Offline’ haar weg weer kon vervolgen nam Anna Dorothea de twee opvarenden van de trimaran over en kon de sleep worden losgegooid. Om te proberen de trimaran weer rechtop te krijgen, moesten er een aantal opstappers te water. Door middel van het aanbrengen van lijnen rond het schip kon na een paar pogingen het scheepje rechtop worden gezet. Losse lijnen etc. worden zo goed en kwaad als mogelijk weggeruimd waarna de Palace Noordwijk haar op sleep nam en naar de jachthaven van Lemmer bracht, alwaar ze op haar eigen plekje kon worden afgemeerd. Na het afscheid nemen van de opvarenden van de trimaran wordt weer koers gezet naar het Station.