Mast overboord bij de steile bank

8 september 2017

'PRIO 1, Vaartuig tuigage problemen' geeft de pager aan op vrijdagavond 8 september om een paar minuten over 8.

Er wordt snel uitgevaren en ter hoogte van de Hege Gerzen ligt de Infinity, een 46ft Bavaria met 8 opvarenden waarvan de mast aan bakboordzijde overboord ligt. De opvarenden maken het goed en er zijn gelukkig geen verwonding door de neergekomen mast. Het waait een windkracht 5 en is het voor de overstappers lastig werken met een aardige zeegang door lagerwal.

Nog even proberen de opstappers de mast bij de boot langszij te binden maar het gewicht, het donkere weer door de buien en de zeegang beletten dit. Ook doordat er nog een flink eind gevaren moet worden terug naar Lemmer is het niet verstandig de mast half in het water mee te nemen omdat er dan kans is op nog meer schade aan mast, relingwerk en opbouw.

Word donateur

DANKZIJ ONZE VELE DONATEURS

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Er wordt daarom besloten om de mast te kappen en deze gaat overboord, waarbij een aantal eraan vast gebonden fenders de positie markeren. De mast ligt net op de grens van het gebied van de Steile Bank en vormt daardoor geen gevaar voor de scheepvaart. Na het doorgeven van de positie van mast aan de Kustwacht, wordt de Infinity op sleep genomen naar Lemmer. Het jacht wordt in de Industriehaven afgemeerd waarna de Anna Dorothea en de Palace Noordwijk retour station gaan. Om 2300 uur wordt weer 'uitruk gereed' gemeld.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij