Skip to main content

3 acties op eerste Pinksterdag voor Lemmer

Datum: zondag 04 juni 2017 | Sectie: Lemmer

Het was 's middags half drie dat de pieper ging voor een boot in problemen. Aangekomen bij de Friese Hoek blijkt het dezelfde catamaran te zijn die we een paar weken geleden van de stenen hebben gehaald omdat deze van het strand van Lemmer was losgeslagen en door de wind op de Noordermeerdijk terecht was gekomen.

De catamaran was omgeslagen en de tweekoppige bemanning kon haar niet weer overeind krijgen. Er werden twee opstappers overgezet maar het lukte niet het bootje rechtop te krijgen zonder dat deze doorsloeg naar de ander kant. Na verloop van tijd is besloten om het bootje naar het strandje vlakbij te slepen en daar rechtop te zetten. Aangezien er een val vast was gelopen in de mast, is er door de opstappersterug gezeild naar het strand van Lemmer waar het op haar eigen plek aan de eigenaar werd overgedragen.

Bijna terug in de haven kwam het verzoek van de kustwacht om te bellen. Er was een melding binnengekomen van bezorgde ouders dat hun zoon van 13, die 's morgens om 10:30 uur vanuit Urk was vertrokken naar Stavoren nog niet was aangekomen. Ze zouden gezamenlijk vanuit Urk vertrekken maar waren elkaar kwijt geraakt. Gevraagd werd om samen met de twee boten van Station Urk te gaan zoeken. Aan Lemmer de vraag om langs de Friese kust uit te kijken naar een oranje-witte optimist(!) met een jongen erin. Bij het zoeken nam de Palace Noordwijk de ondieptes voor haar rekening waarbij de Anna Dorothea de rode tonnenlijn richting Stavoren volgde en zo dwars op de golven kijkend het water kon afzoeken. Een ons kruisend Duits zeiljacht sleept iets mee wat op een bijboot lijkt en tot onze verbazing blijkt dit het gezochte bootje te zijn, waarbij de mast gestreken in het bootje ligt en de jongen gelukkig nog aan boord is! Het blijkt dat de optimist op het IJsselmeer bij windkracht 5 over de kop is gegaan waarbij de jongen de giek tegen zijn hoofd heeft gekregen en water heeft binnengekregen. Onderkoeld, misselijk en duizelig komt het kind aan boord van de Anna Dorothea waar hij goed in isolerende dekens wordt ingepakt. Bij de sluis van Stavoren wordt het kind in het sluisgebouw opgewarmd en onderzocht door het ambulancepersoneel.

Dit is nog niet afgewerkt of we worden door de Kustwacht opgeroepen voor een vastgelopen zeilboot op het Vrouwezand. Het jacht was zeilend vanaf Stavoren naar Lemmer gevaren maar had daarbij geen rekening gehouden met de ondieptes van de Friese IJsselmeerkust. Na een zware sleep wordt het jacht van de droogtes bevrijd en naar de tonnenlijn Stavoren Lemmer gebracht waar het zijn weg kan vervolgen.

Lemmer

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.