Nachtelijke actie voor Urk en Lemmer

10 maart 2019

Zondagavond tegen 11 uur gaat de pagers van stations Urk en Lemmer voor een prio 1 melding: ‘Vaartuig maakt water’.

Aangekomen op het reddingstation blijkt uit het telefoongesprek met de Kustwacht dat haast is geboden aangezien een binnenvaartschip met drie opvarenden ter hoogte van de Rotterdamse Hoek water maakt. Snel worden de bergingspompen aan boord van de Anna Dorothea gezet terwijl Palace Noordwijk alvast volgas naar het schip in nood gaat.

Word donateur

DANKZIJ ONZE VELE DONATEURS

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Op weg naar de beruchte hoek in de dijk halverwege Urk en Lemmer blijkt uit gesprekken tussen de schipper van het betreffende binnenvaartschip ‘Bonito’ en de Kustwacht dat de schipper het schip juist ten zuiden van de Rotterdamse Hoek met de kop richting de dijk aan de grond heeft gezet.

Het schip geladen met klei was vanaf Lelystad onderweg naar Lemmer en door het stormachtige weer sloegen golven over de rand van het ruim. De schipper had gehoopt het achter het dijkje voor de Rotterdamse Hoek beschutting te vinden maar toen ook nog het bilgealarm in de motorruimte afging, besloot de schipper om de binnenvaarder voor de zekerheid te stranden. Geschat was er inmiddels 300 ton water in het ruim geslagen. Door het achterschip in wind en golven te houden, kon voorkomen worden dat er meer water binnensloeg.

Kort na Station Urk is ook Lemmer ter plaatse en er wordt meteen begonnen met het overzetten van de pompen. Urk neemt de machinekamer voor zijn rekening terwijl Lemmer zich op het water in het ruim concentreert. Als de machinekamer leeggepompt is wordt ook deze pomp in het ruim bijgezet. Na twee uur gepompt te hebben met vier pompen, geeft de schipper aan dat hij voldoende water kwijt is om het oppertje achter de dijk op te zoeken. Reddingboot Anna Dorothea geeft de meest beschutte, en voldoende diepe plek aan achter de dijk waarheen de Bonito koers zet. Daar aangekomen wordt het schip voor anker gelegd in afwachting van beter weer. Een van de pompen van Station Lemmer blijft achter op het schip waar het blijft pompen om het resterende water zoveel mogelijk te lozen. Na het overzetten van spullen en opstappers terug op de reddingboten, keren deze terug naar de eigen stations, waar ze rond half 4 aankomen. De bemanning kan nog net een paar uurtjes slapen voordat de wekker weer gaat.

Op de site van Omroep Flevoland een filmpje: https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/168965/binnenvaartschip-in-nood-op-ijsselmeer

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij