Zeiltochtje om ziek van te worden

15 juli 2015

Zeilboot krijgt motor problemen en opvarende zijn zeeziek.

Vrijdag 17 juli 11:53 uur als voor KNRM Lelystad de pager af gaat, melding; Prio 1, Vaartuig motor / stuurproblemen. Vanuit Enkhuizen komt een charter richting Lelystad gevaren met aanboord 7 opvarenden. De charter, een tweemaster van 25 meter, heeft problemen met de dubbele hydraulische aandrijving, één doet het niet en de tweede sputtert en valt soms uit hierop heeft de schipper van de charter om assistentie gevraagd van de KNRM.

Vijf mijl ten noorden van Lelystad treffen we de charter aan, zeilend halve wind op de fok. Twee opstappers van KNRM Lelystad worden overgezet op de charter en treffen naast de schipper en twee ouders ook vier honds zieke kinderen tussen de 10 en 16 jaar oud aan. Gezien de koers die gevaren moet worden en de golfslag, dwars op het schip, wordt besloten dat de charter op de fok naar Lelystad zeilt en de vier kinderen met reddingboot Bert en Anneke Knape direct naar de kant worden gebracht.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

Na het aanboort nemen van de zieke kinderen op reddingboot Bert en Anneke Knape worden ze verdeeld over de stoelen van de KNRM bemanning en één wordt achter tussen sleep haspel en sleep bolder geplaatst en de KNRM bemanning van reddingboot Bert en Anneke Knape er omheen gestationeerd. Zo snel als mogelijk en de slachtoffer voorzien van het advies naar de horizon te kijken is koers gezet naar het boothuis Jan de Braal waar de slachtoffers voorzien zijn van een drankje en warme kleding.

Eén opstapper achterlatend bij de slachtoffers op het boothuis is reddingboot Bert en Anneke Knape terug gegaan naar de charter met motor problemen. Voor de haven Bataviahaven heeft de charter de nog beschikbare hydraulische motor gestart en heeft de zeilen gestreken. Op de wind in de tuigage is de charter de haven in gevaren. Vlak voor het afmeren van de charter viel de ook de enige nog beschikbare hydraulische motor uit. Middels een sleepverbinding op het bakboord achterdek van de charter en reddingboot Bert en Anneke Knape is de charter op tijd afgeremd en een harde aanvaring met de steiger voorkomen.

Inmiddels waren de vier kinderen ook bij de charter gearriveerd en hadden ze weer kleur in hun gezicht. Na nog de gegevens van de schipper en de charter genoteerd te hebben is er retour station gegaan en reddingboot Bert en Anneke Knape gereed gemaakt voor de volgende inzet.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij