Skip to main content

Buitenboordmotor kopje onder

Datum: zondag 12 juli 2015 | Sectie: Lelystad

Oversteek IJsselmeer naar Lelystad eindigt bijna in Urk na verlies buitenboordmotor.

Het is zondag vroeg in de middag als de windt aantrekt en menig KNRM-er extra scherp is op wat hij gaat doen wanneer om 14:45 uur de pager van KNRM Station Lelystad af gaan, melding; Prio 2, vaartuig motor / stuur problemen. Navraag bij het Kustwacht Centrum (KWC) blijkt he om een zeilboot te gaan die ter hoogte van de elektriciteitscentrale zijn buitenboordmotor heeft verloren en deze met moeite nog vat gehouden kan worden.

Middels een spoed schut door de Houtribsluis wordt koers gezet richting de elektriciteitscentrale gelegen ten noorden van Lelystad aan het IJsselmeer. Na enige tijd zoeken en aanspreken van enkele zeilboten, of deze een oproep hadden geplaatst, werd halverwege de elektriciteitscentrale en Urk de zeilboot aangetroffen, zeilend voor de wind op de fok en stuur automaat richting Urk de twee opvarende hielden de buitenboordmotor (BB) vast die dreigde overboord te vallen.

Twee opstappers van KNRM Lelystad worden overgezet en treffen een rustige sfeer aan. Als eerste wordt de BB van slot, benzine toevoer en bedrading ontzien waarna de motor eenvoudig in de kuip te tillen was deze was door de golfslag afgebroken en even onderwater geweest. Na de fok te hebben ingerold en een sleepverbinding was aangelegd met reddingboot Bert en Anneke Knape is er koers gezet richting de jachthaven Flevo-Marina. Onder weg werden we nog getrakteerd door een drietal landingen van het watervliegtuig Catalina.

Rond 17:00 uur meren we de zeilboot af aan de meldsteiger van Flevo-Marina en worden de gegevens van de opvarende genoteerd en is de eigenaar donateur geworden. Na nog een adres gegeven te hebben van een jacht service bedrijf is er koers gezet naar het boothuis Jan de Braal en wordt om 17:20 uur de actie afgemeld bij het KWC. Nog even aftanken en evalueren en dan rap op huis aan voor het avond eten en nog even van de zondag avond te genieten.

Lelystad

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.