Skip to main content

Watersporters overvallen door noodweer

Datum: zondag 05 juli 2015 | Sectie: Lelystad

Topdrukte voor Kustwacht Centrum door onverwachte korte storm die over Nederland trekt.

Het is mooie zondag middag wanneer Nederland voor de TV zit om de Tour de France te volgen waarvan de finish die dag op Neeltje Jans is in Zeeland is. Rond 15:00 uur melden de verslaggevers dat de finish in noodweer terecht is gekomen en misschien wel de koers wordt afgebroken. Het noodweer trekt schuin over Nederland van Zeeland naar Groningen en zal diverse watersporters gaan verassen.

Om 17:24 uur gaan de pagers van KNRM Station Lelystad af, melding; Prio 1 en geen omschrijving een licht voorteken voor wat zal komen of al gaande was. Op het boothuis Jan de Braal wordt er contact gelegd met het Kustwacht Centrum (KWC) voor nadere gegevens. Heet gaat om een zeilboot met motor problemen met aan boord twee opvarenden die als herkenningspunt de elektriciteitscentrale opgaven waaruit het vermoeden bestond dat ze aan de IJsselmeer zijde zaten. Met behulp van de sluiswachter van de Houtribsluizen lag reddingboot Bert en Anneke Knape snel in de sluis. Bij navraag over de positie van het zeiljacht werd duidelijk dat deze aan Markermeer zijde van de Houtribsluizen lag en is direct de sluisdeur stop gezet en is reddingboot Bert en Anneke Knape terug gevaren het Markermeer op.

Hier werd snel duidelijk, na het passeren van het jachtengat, dat we aan lagerwal zijde van het Markermeer zaten en er vaart geminderd moest i.v.m. golfslag. Na 10 minuten in noordelijke richting gevaren te hebben troffen we de zeilboot aan die ter hoogt van Trintelhaven voor anker lag en flink aan het gieren was door de harde wind. Er zijn twee opstappers overgezet van reddingboot Bert en Anneke Knape naar het zeiljacht en is geconstateerd dat de motor niet meer wilde starten en dat de fokschoot aan bakboordzijde gebroken was.

Inmiddels is KNRM Lelystad ook voor assistentie opgeroepen voor een zeilboot in problemen ter hoogte van OVD 6. Één opstapper wordt weer opgehaald van het slachtoffer schip die met de overgebleven opstapper alvast richting Lelystad zeilt na een reparatie van de fokken schoot. Reddingboot Bert en Anneke Knape zet koers richting OVD 6 maar wordt al snel weer opgeroepen door het KWC dat de hulp niet meer nodig is. Bij navraag werd duidelijk dat de watersporters erg overvallen zijn door de storm en er 25 meldingen in de afgelopen 3 uur zijn binnen gekomen bij het KWC.

Reddingboot Bert en Anneke Knape gaat weer terug naar het zeiljacht en besluiten om deze op sleep te nemen. In de kom voor de Bataviahaven wordt de zeilboot langszij genomen aan reddingboot Bert en Anneke Knape en vervolgens afgemeerd in de haven van Lelystad-Haven.

Na de gegevens van de opvarende genoteerd te hebben gaat reddingboot Bert en Anneke Knape retour station en wordt om 19:00 uur de actie afgemeld door de schipper bij het KWC. Na het gereedmaken van reddingboot Bert en Anneke Knape en de evaluatie gaat de bemanning naar huis kijken of er nog iets van het avondeten is overgebleven.

Lelystad

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.