Windrichting verandering zorgt voor problemen in de nacht.

31 maart 2019

Afgelopen nacht gingen rond 04:00 eerst de pagers van de schippersgroep: verzoek om contact op te nemen met de KNRM Helpt Assistentie Centrum.

De schipper van dienst heeft dit gedaan en kreeg te horen dat een jacht op de dijk terecht was gekomen thv het Blocq van Kuffeler. De opvarenden hadden gebruikt gemaakt van de groene knop in de KNRM helpt app en zodoende bij de AC uitgekomen.

Word donateur

DANKZIJ ONZE VELE DONATEURS

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

De schipper van dienst heeft vervolgens contact gemaakt met de opvarenden van het jacht in problemen. Omdat er geen direct gevaar was en de opvarenden niet in paniek, heeft de schipper ervoor gekozen om niet iedereen van het station uit bed te trekken maar via Precom een drietal opstappers te waarschuwen.

Omdat ook een van de plaatsvervangend schippers al op het bericht van de alarmcentrale naar het station was gekomen is de Bert en Anneke Knape met 5 man aan boord naar de Blocq gevaren. Rond 05:00 daar aangekomen worden eerst 2 KNRMers overgezet.

Het jacht, met 2 man aan boord, had op zaterdag onder prima condities heerlijk gevaren en was tegen de avond in de kom voor anker gegaan. Terwijl ze lekker liggen te slapen is de wind in kracht toegenomen en helaas voor hen ook gedraaid van richting. Het anker kon dit niet meer houden en is gaan krabben. De opvarenden worden wakker doordat ze met een enorme bonk op de dijk terechtkwamen. Gelukkig was er nog een redelijke rietkraag zodat de schade beperkt bleef.

Na een korte controle van het jacht werd er een verbinding gemaakt aan de achterkant van het schip, via de fokke winch. Voorzichtig werd het jacht van de dijk af getrokken en gecontroleerd dat de schroef niet geraakt was. Na nogmaals een check op lekken zijn ze zelf naar de jachthaven gevaren. Daar nog geassisteerd met het afmeren en bij wat meer verlichting nog wat onderdelen van het jacht gecontroleerd. De twee opvarenden waren moe en geschrokken, maar verder in orde.

Leuk detail: de eigenaar van het jacht is tot 1991 zelf opstapper geweest bij station IJmuiden, en daar nog op de Johanna Louisa gevaren! Ook zijn vader en opa hebben daar gevaren. Ondanks dat hij dus weet hoe onze vrijwilligers allemaal zijn en graag komen helpen, vond hij het wel vervelend dat hij moest alarmeren. En, ondanks het zeer vroege uur, wilde hij graag een donatie doen voor de 2019 KNRM wimpel, want deze had hij nog niet.

Al met al werd een korte nacht door de overgang naar de zomertijd voor een vijftal KNRMers nog wat korter, rond half 7 werden de voordeuren thuis weer open gedaan……

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij