Twee acties tegelijk op een winderige donderdag!

18 januari 2018

We konden het de hele week al overal lezen; een gewaarschuwd mens telt voor 2: het ging stormen deze donderdag. Dit keer met een voor ons ongunstige windrichting: west. Ons boothuis komt dan flink onder spanning te liggen, en gaat dan altijd behoorlijk tekeer. Want ja, het Markermeer kan behoorlijk spoken!

Een groepje opstappers en een schipper hadden afgesproken om van de gelegenheid gebruik te maken, en stormvaren te gaan oefenen. Echter hadden ze wat problemen om bij het boothuis te komen, de hele kade stond namelijk blank, en de loopbrug en het ponton om bij de ingang van het boothuis te komen waren behoorlijk in beweging. Na onderling overleg zouden ze het toch gaan proberen, dan maar nat worden! Het was een behoorlijke uitdaging aangezien het ponton wat normaal lager dan de kant lag nu ineens hoger lag...

Wat ze op dat moment nog niet wisten, is dat er door een aantal bedrijven rondom Bataviahaven gebeld was met de schipperstelefoon om door te geven dat charterschip Bounty (36meter!) was losgeslagen en door de haven een dreef.
Een van de andere plaatsvervangende schippers had inmiddels via het Kustwachtcentrum alle bemanning laten alarmeren. Aangekomen bij het boothuis bleek ook een van de meerlijnen van het boothuis het begeven te hebben. Hij lag nog wel vast, maar niet meer geheel zoals de bedoeling is. De al aanwezige bemanning maakte zich vast gereed, en nadat er genoeg mensen waren zijn deze verdeeld om uiteindelijk 2 acties uit te voeren.
De eerste ploeg hield zich bezig met ons eigen boothuis te "redden" door extra lijnen te zetten, en de tweede ploeg is met de boot de Bataviahaven ingevaren om daar de Bounty naar een andere plek te slepen en weer vast te leggen. De Bounty, waarvan de achtertros gesprongen was, is van hogerwal aan lagerwal geraakt en heeft al driftend een steiger en een loopbrug van de haven beschadigd. Gelukkig alleen materiele schade en waren er geen personen aan boord of op de steiger. Daarna heeft de bemanning van reddingboot Bert en Anneke Knape nog een tweede zeilschip geholpen; deze moest van de kade getrokken worden, door de hoge waterstand was deze half aan het droogvallen op de kop van de pier. Beide ploegen waren na ongeveer een uur klaar, inmiddels was de wind gelukkig ook al aan het afnemen en kon iedereen met een gerust hart naar huis om droge kleding aan te doen. Zie de foto's voor een impressie, en de volgende link voor een filmpje:
https://vimeo.com/251662529