Skip to main content

Sleep los, sleep vast, .......

Datum: zondag 28 augustus 2016 | Sectie: Lelystad

Zondag 28 augustus 2016 omstreeks 13:45 uur kwam er via de schipperstelefoon een melding binnen dat er een motorjacht stuurloos ronddobberde i.v.m. met motoproblemen. Tegen 14:00 uur is de Bert en Anneke Knape uitgevaren en zijn via haven ingang Zuid, koers gaan zetten naar het motorjacht. De exacte positie was toch niet helemaal duidelijk en hebben toen telefonisch contact gezocht met de schipper van het motorjacht. Deze bleek ten oosten van boei E2 te liggen. Ondertussen vernamen wij via kanaal 16 dat een commerciële berger zich bij het stuurloze motorjacht melde, de schipper gaf aan dat hij op de KNRM wachtte.

Bij het jacht aangekomen is er een opstapper van KNRM Lelystad overgestapt, de motor deed het niet meer en daardoor ook de stuurinrichting niet. Hierop volgend werd er een sleepverbinding gemaakt en hebben we koers richting Lelystad gezet.

Nog maar net aan de sleep melde via kanaal 16 het Kustwachtcentrum (KWC) ons dat een zeilschip op de rotsen terecht was gekomen in de haven ingang bij Lelystad.

Hierop hebben wij direct gemeld aan het KWC ook ter plaatse te gaan en het motorjacht voor anker te leggen en deze later op te halen. Helaas bleek het anker onklaar en konden we niets anders doen dan de sleepverbinding los maken en het jacht wederom te laten dobberen. De Bert en Anneke Knape zette met spoed koers richting Lelystad. Vanwege de harde wind en golfslag kon er niet volle kracht worden gevaren waardoor de commerciële berger eerder ter plaatse was. Zij melde dan ook dat er geen lekkage was, en dat alle passagiers het goed maakte aan het KWC. Aanvankelijk leek het erop dat zij alles onder controle hadden en wij niet meer nodig waren. Hierop zijn wij retour naar het dobberende motorjacht gegaan en hebben opnieuw een sleep verbinding gemaakt en weer koers gezet richting Lelystad.

Goed en wel weer op koers werd de Bert en Anneke Knape wederom door het KWC opgeroepen dat er via de Centrale Meldpost IJsselmeergebied (CMIJ) een aanvaring was gemeld tussen een commercieel schip en een pleziervaart en of de Bert en Anneke Knape zo spoedig mogelijk ter plaatse wilde gaan. Goed,...opnieuw de sleepverbinding losgemaakt en, het motorjacht achterlatend, koers gezet richting alweer de haven ingang bij Lelystad. Eenmaal aangekomen aldaar was er niets te zien. Na overleg met de CMIJ dachten zij dat het ging om een aanvaring en dat een betrokken schip al richting Bataviahaven was gezien. Er bleek dus gelukkig weinig aan de hand en hebben voor de zekerheid even in de haven rondgekeken maar niets aangetroffen.

Via het boothuis Jan de Braal een extra opstapper opgepikt en met de Bert en Anneke Knape opnieuw koers gezet naar het dobberende motorjacht en voor een derde maal een sleepverbinding gemaakt. Na circa 4 mijl kwamen wij aan in Bataviahaven en hebben daar uiteindelijk het motorjacht veilig kunnen afmeren. Om 17:40 uur kon de Bert en Anneke Knape na een plotse hectische middag weer retour station.

Lelystad

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.