Skip to main content

Omgeslagen Trimaran en zeilboot met motorstoring op Markermeer

Datum: zondag 04 september 2016 | Sectie: Lelystad

Om 11:11 uur gaat de pager van de vrijwilligers van KNRM station Lelystad en Marken, melding: Prio 1, Jacht in problemen, MKN1 en LLS. Op het boothuis Jan de Braal heeft dienstdoende schipper contact met het Kustwachtcentrum (KWC) over de locatie, situatie boot en personen, het betrof een omgeslagen boot met drie personen te water.

Om 11:22 uur vaart reddingboot Bert en Anneke Knapen in de richting van de vluchthaven langs de Oostvaardersdijk halverwege Lelystad-Haven en Blocq van Kuffeler (Almere) en horen dat ook KNRM Marken onder weg is naar het incident. Aan de horizon verschijnen wat rondvarende zeilboten met daar tussen een grote vlek. Vanuit stuurboord zien we dat een rib het incident naderen en horen dat de berger Loki zich ter plaatse meld en al snel meld dat twee opvarende op een andere zeilboot aan boord zijn gegaan en dat de eigenaar van de Trimaran nog bij zijn zeilboot is. Enkele minuten later meld ook reddingboot Bert en Anneke Knape zich ter plaatse. Gezien de aanwezigheid van de berger en KNRM Lelystad is KNRM Marken retour gegaan. Een opstapper van de berger is de sleepkabel aan het bevestigen aan de stuurboord stag bij een zaling. Echter de poging hiermee de Trimaran te richten mislukte. Vervolgens is de sleepkabel van de berger Loki aan de uithouder van stuurboord drijver bevestigd door twee opstappers van KNRM Lelystad en een opstapper van de berger waarbij de Trimaran uiteindelijk weer rechtop gekregen is. Eenmaal drijvende vatte het grootzeil, waarvan de schoot losgemaakt was, wind en klapte tegen de stuurboord stag wat de onbemande trimaran in enkele seconden een snelheid gaf van 15 á 17 MPH. De Bert en Anneke Knape is aan bakboord zijde langs zij gegaan van de Trimaran en heeft eerst een opstapper van de KNRM en van de berger over gezet en vervolgens de eigenaar van de Trimaran en hebben het roer ter hand genomen en de zijlen gestreken. Vervolgens is er koers gezet naar jachthaven Lelystad-Haven.

Ondertussen kwam er een tweede melding binnen waar reddingboot Bert en Anneke Knape heen is gegaan. De zeilboot vertoonde motor problemen maar vaart op een deels ingerolde fok richting eveneens jachthaven Lelystad-Haven maar dat was nog 3 á 4 mijl. Hierop is besloten dat ze weer contact zouden opnemen als zij binnen de strekdam zouden zijn van het Oosvaardersdiep bij Lelystad.

De Bert en Anneke Knape is terug gekeerd om te assisteren bij de sleep van de Trimaran en deze af te meren in de jachthaven door de berger Loki. In de jachthaven Lelystad haven werden we verwelkomt door een hele delegatie van de Catamaran en Trimaran Club Nederland (CTC) die hun jaarlijkse CTC weekend hadden in de haven en de omgeslagen Trimaran hoorde daarbij en deed mee aan de Henk Eggink Trofee (HET) mede georganiseerd door de CTC.

Reddingboot Bert en Anneke Knape is na het afmeren van de Trimaran terug gevaren naar de zuidelijke haven uitgang van het Oostvaardersdiep en zagen dat de zeilboot met motorproblemen daar ook arriveerde. Er is een opstapper van KNRM Lelystad overgezet en in de luwte van de strekdam van de het Oostvaardersdiep is de zeilboot aan stuurboordzijde genomen van reddingboot Bert en Anneke Knape. De berger Loki had zijn werk er opzitten en zette koers richting Edam. De zeilboot is afgemeerd aan de kade van de jachthaven Lelystad-Haven en zijn de gegevens van de eigenaar genoteerd.

Met de brandbluspomp van reddingboot Bert en Anneke Knape is nog de Trimaran verlost van een 1000 liter water waarna ook KNRM Lelystad retour station is gegaan alwaar de deur om 15:15 uur weer in het slot viel om nog even te genieten van de zondag.

Lelystad

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.