Skip to main content

Onbemande zeilboot op strekdam

Datum: maandag 25 juli 2016 | Sectie: Lelystad

Rond 14:30 uur is de schipper van dienst via de schipperstelefoon benaderd voor een houten zeilboot dat tussen de Bataviahaven en het Wortman gemaal aan lagerwal tegen de dijk lag. De schipper van KNRM Station Lelystad heeft daarop met het Kustwachtcentrum (KWC) gebeld en besloten een prio 2 melding uit te sturen.

Om 14:45 uur vaart reddingboot Bert en Anneke Knapen uit en zijn kort daar op ter plaatse en treffen de houten zeilboot aan tegen de strekdam nabij de graanstijger, een oude aanleg plek van tijdens de inpoldering van Flevoland. Na wat roepgeluiden te hebben gemaakt en er geen reactie kwam is er een opstapper over gezet en deze constateerde al snel dat er geen bemanning meer aan boord was wat is gerapporteerd aan het KWC. Met reddingboot Bert en Anneke Knape is eerst de zeilboot van de stortstenen af gehaald en gecontroleerd of deze geen water maakte. Vervolgens is het anker, dat tussen de stortstenen lag, gelicht en is de zeilboot langszij genomen en afgemeerd aan de graanstijger.

Uit navraag bij afgemeerde vissers aan de graanstijger werd duidelijk dat de zeilboot er zondag al lag, iets uit te kant voor anker. In overleg met het KWC is langs de kust gevaren om te kijken of er geen opvarende in de rietkraag zouden liggen en of er misschien een volgbootje onbeheerd afgemeerd was, dit om een invulling te geven waarom de zeilboot onbemand op de strekdam lag, er is echter niets aangetroffen. Een tweede bezoek van de zeilboot heeft een naam opgeleverd en is de persoon door de Waterpolitie nagetrokken en was een bekende voor hun. Met KWC en Waterpolitie is besloten de actie af te breken en retour station te gaan.

De volgende dag is de eigenaar weer gesignaleerd op het zeilschip. Hij was gaan wandelen omdat hij even genoeg had van de aggregaat van de buurman. Hij was blij met de plek waar KNRM Lelystad hem had afgemeerd en mocht van de havenmeester een nachtje blijven.

Eind goed al goed!

Lelystad

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.