Skip to main content

3 x is scheepsrecht: 3 alarmeringen in iets meer dan 24u.

Datum: zaterdag 09 juli 2016 | Sectie: Lelystad

In iets meer dan 24 uur zijn onze vrijwilligers 3 keer gealarmeerd en uitgevaren.

Vrijdag tegen half 2 nr 1: een prio2 voor een vaartuig met motor problemen. De eigenaar van een jacht had de schipperstelefoon gebeld, hij had door vervuilde diesel motorproblemen. Zelf zijn ze naar de haven gevaren al waar ze langszij genomen werden en het laatste stuk de haven in gebracht zijn.

In de nacht van vrijdag op zaterdag gingen om 2 uur de pagers wederom. Dit maal voor een jacht op de dijk dreigde te lopen vanwege een motorstoring. Precieze positie niet duidelijk gekregen van de boot dus gaan zoeken met KNRM Enkhuizen aan beide zijden van de dijk.
Ondanks herhaalde oproepen van kustwacht kregen geen contact meer, buiten het klikken van de marifoon knop van het schip. Enkhuizen heeft gezocht tot de ketelmeerbrug en venhaven wij tot aan de bloc van cuffeler.
Om 3:45 uur stuurde de kustwacht alsnog een helikopter de lucht in om ook het hele gebied van boven af te onderzoeken.
Wij waren tegen half vijf terug en vroeg de kustwacht om te wachten totdat de heli klaar was.
Om 4:45 uur is besloten om te stoppen met wachten indien nodig opnieuw een alarmering zouden geven.
Voor een aantal van ons dus een korte nacht. Er bestaat het vermoeden dat het een valse melding was. Niet fijn dus!

De derde alarmering kwam om 17.00 uur op de zaterdag. Een zeiljacht had een lijn in de schroef gekregen en konden niet onder zeil naar de haven komen, het was inmiddels bijna windstil op het markermeer. De eerste posities was onduidelijk, maar na telefonisch contact de juiste coordinaten gekregen en waren we vlot ter plaatse. Dit zeiljacht hebben we eerst richting de haven gesleept, alwaar we ze langszij genomen hebben om ze vervolgens bij de meldsteiger van Lelystad Haven netjes aan te meren. Naast een directe donatie en een lekkere fles wijn mogen we deze eigenaar ook verwelkomen als donateur.

Lelystad

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.