Skip to main content

Reddingbootdag 2017: Verslag van organisator Maickel

Datum: zondag 07 mei 2017 | Sectie: Lelystad

6 mei 2017, voor alle stations is het reddingbootdag. Op ons station is Maickel al een aantal jaar daar de organisator van, samen met klein groepje andere vrijwilligers. Zij zorgen er ieder jaar weer voor dat van alles geregeld, aangevraagd en afgesproken word. Hieronder een leuk verslag van Maickel.

De wekker staat ingesteld op 06.45 uur. Om 06.43 uur word ik wakker. Zet het alarm uit, zodat mijn vrouw en de kleine van 5 ½ maand niet wakker worden, en ga naar benden. Het standaard ochtenritueel en om 07.35 stap ik op de fiets naar het boothuis. Hier gaat het vandaag allemaal gebeuren, maar daar is zo vroeg (inmiddels 07.50 uur) nog weinig van te zien. Het enige dat er op wijst is de vrachtauto van Groenveld Marktkramenverhuur welke net de marktkramen heeft gelost.

Op het ponton naar het boothuis kom ik 2 trouwe helpers aan de wal tegen en in het boothuis is al een handje vol mensen. Allemaal aan de koffie. Ik vraag gelijk of ze nog even snel kunnen helpen de marktkramen anders neer te zetten, omdat het luchtkussen en de informatie aanhangwagen van Aanhangwagenbedrijf van de Burgwal zo ook worden gebracht. Gelijk staan ze op, zetten de koffie neer en voor ik het door heb staat alles op zijn plek. Daar komt ook de aanhangwagen en het luchtkussen.

Ondertussen komen er steeds meer vrijwilligers van het station binnengelopen en iedereen gaat gelijk hard aan het werk. We zijn daardoor om 09.00 al zo goed als klaar. We gaan allemaal aan de koffie en om 09.30 uur start ik met de briefing. We nemen alles nog even door. Wat is de bedoeling vandaag, wie vaart er en wanneer, waar melden de donateurs zich voor het meevaren, enz.

Ondertussen staan de eerst donateurs, welke we om 09.15 al gespot hebben, klaar om mee te varen met de Bert en Anneke Knape. Om 09.45 heten we ze van harte welkom en krijgen ze de veiligheidsinstructie te zien in ons boothuis. En net als die bezig is gaan onze piepers af!

Prio 1, Vaartuig motor / stuur problemen, LLS. De groep die zou beginnen met varen staat al klaar in pak. De schipper welke aan boord stond snelt zich naar binnen en belt met het KWC. Nog geen 2 minuten laten varen ze weg.

We hopen dat het een korte actie is, want inmiddels begint het al aardig aan te lopen met donateurs, welke begrijpelijk wat langer zullen moet wachten. We zijn er natuurlijk voor deze meldingen dus iedereen snapt het. Op de kade zijn de Reddingsbrigade Lelystad, VaaRgroeP Flevoland en Brandweer Flevoland met de duikers aanwezig. Er valt dus genoeg te zien. Daarnaast wordt er door ons koffie en gevulde koek verkocht. Wel lekker, want ondanks dat het droog is staat er wel een windje waar je het koud van krijgt! Voor de donateurs die niet perse snelheid hoeven kan er ook worden meegevaren met de Cornelia Clasina van de familie Tienstra. De eerste donateurs kiezen hiervoor, aangezien de Bert en Anneke Knape nog niet retour is. Velen zijn daarna nog gevolgd!

Na 15 minuten krijg ik een berichtje van de schipper dat ze om +/- 10.35 uur terug zullen zijn.

Ondertussen heb ik de familie Knape gespot en begroet ze even. Als de reddingboot eenmaal terug is, kunnen de eerste donateurs met de Bert en Anneke Knape meevaren. Dit gaat de hele dag zo door.

Om 12.00 uur geeft de Bert en Anneke Knape onder grote belangstelling en demonstratie. Het is wel leuk zo een bootje die heen en weer vaart, maar waar zijn ze aan boord nou allemaal mee bezig? Daarom leg ik door de speakers aan de bezoekers uit wat de vrijwilligers steeds aan het doen zijn. Overigens ook een mooie gelegenheid wat informatie over de boot te geven en hoe we daar aan zijn gekomen.

Het lijkt wel of de mensen honger hebben gekregen, want zodra de demo is afgelopen spoed menig donateur zich naar onze food kraam waar broodjes hamburgers te koop zijn. Op dat moment staat er 1 vrijwilliger welke in zijn eentje het koffieschenken prima aan kon, maar zoveel klanten tegelijk… Ik regel snel nog 2 vrijwilligers en met zijn drieën verkopen ze de tent leeg. Via deze weg een bedankje aan Snackbar GABO uit Lelystad welke de broodjes hamburger heeft gesponsord.

De rest van de dag verloopt prima en ’s middags komt de zon ook nog even om de hoek kijken. Om 16.15 uur varen we met de laatste groep donateurs en kijken we terug op een geslaagde dag. Er zijn vandaag 7 nieuwe donateurs bijgekomen en er is 1 nieuw lid van Team Jonge Redders ingeschreven. Hoeveel bestaande donateurs er geweest zijn weten we nog niet precies, maar beide boten hebben de hele dag af en aan gevaren met maximale aantallen.....

Zo snel als het opbouwen ging verloopt ook het afbouwen. Om 17.45 uur pak ik de fiets weer op en fiets weer terug naar huis, waar voor mij mijn grootste donateurs (mijn vrouw en zoontje) al weer klaar zitten voor het eten.

Bedankt voor jullie komst!
Tot volgend jaar?

Maickel

PS: inmiddels staan er al vele foto's op onze Facebook pagina!

Lelystad

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.