Grote oefening Marker Wadden, waar doen we het voor.

Grote oefening Marker Wadden, waar doen we het voor.

8 april 2017

Na een periode van voorbereiding is het dan zover. Zaterdag morgen 8 april 2017 oefening Markerwadden staat op de rol. Deelnemende partijen zijn; Kustwacht centrum Den Helder, KNRM Marken, KNRM Lelystad, Station Warder, Station Hoorn, GGD Flevoland met een ambulance, Brandweer Flevoland met duikers en een boot, RWS 25, Incidentschip Abel Tasman, Houtribsluis waar ons respons centrum was en de hoofd sponsor Boskalis maar niet te vergeten alle vrijwilligers die slachtoffer op de Abel Tasman waren.

Ik kijk op de wekker, 03:41 uur veel te vroeg om op te staan, maar hebben we alles wel geregeld, evaluatie formulieren, lunch, portofoons geladen, weten de mensen wat ze moeten doen enz. Ga maar weer slapen, 06:07 uur nog steeds te vroeg, voor de wekker wakker. Naar beneden, hond denkt, wat doe je hier zo vroeg op zaterdag, laat me met rust!

Word donateur

DANKZIJ ONZE VELE DONATEURS

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Op weg naar het boothuis (op de motor) gaat de telefoon al, denk bel zo terug. KWC aan de lijn. Telefoon check en nog de laatste puntjes door genomen.

Alle slachtoffers voor de oefening verzamelen zich bij de Abel Tasman. Onder weg naar de Markerwadden komt Sabine met haar schmink/poederdoos even langs, en rode knie, blauwe plek op het voorhoofd, klem onder de biervaten of met een gebroken been onder aan de trap. We poederen het er allemaal in.

Terwijl we op een andere plek op de Markenwadden drie poppen tot hun oren in het drijfzand proppen, gooit in de haven een andere medewerker meerdere schone ( lege ) olievaten in het water, een milieu incidentje.

Zo de voorbereiding zit erop en mogen de andere de shit opruimen. Om 09:57 uur gaat de pieper voor de Brandweer. Drie vogelaars hebben zich vastgelopen op de Markenwadden, 8 min later wordt ook KNRM Lelystad opgeroepen voor de vogelaars. Beiden varen uit naar plaats incident. Daar aangekomen moeten ze nog stukje met een 4x4 over de Markenwadden crossen om de vogelaars te redden.

Maar ja niks komt alleen, de wet van Murphy. Dus de olievaten komen in het water terecht. Hier wordt de RWS 25 op afgestuurd. Haven gesloten vooral het scheepvaart verkeer.

En dan (10:27 uur) komt de nood oproep van de Abel Tasman, vastgelopen op een zandbank, het is bal op de Markenwadden. De stations Marken, Warder, Hoorn en Lelystad leven zich uit op de Abel Tasman. Meerdere slachtoffers die hulp nodig hebben. Ambulance wordt in gevlogen. RWS 25 neemt OSC aan boord. Vanaf daar en met samenwerking tussen KWC, CIS en Respons cel wordt de oefening tot een goed eind geleid.

En als dan iedereen die mee geoefend heeft heerlijk zit te lunchen en na te praten in het Boothuis van Lelystad en een geweldige dag heeft gehad, zeg ik;

Daar doe je het voor!

Een ieder die mee geoefend heeft, hartelijke bedankt voor je inzet.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij