Internationale vrouwendag 08-03-2017

8 maart 2017

Vrouwelijke redders staan hun mannetje

Bepaalde beroepen, zoals brandweer, visserij en reddingwerk zijn kennelijk niet heel aantrekkelijk voor vrouwen. Daarom is het misschien wel een van de meest gestelde vragen door journalisten: hoeveel vrouwen zitten er bij de KNRM? In 1824 nog geen eentje, bijna 200 jaar later staat de teller op 20 varende vrouwen. En dan tellen we vrouwelijke vrijwilligers die een functie aan de wal hebben nog niet mee. Dan komen we uit op 108. En dat op een totaal aantal vrijwilligers van 1.300!

De eerste vrouwelijke opstapper op een reddingboot was mevrouw Corry van der Haven-Eikelenboom. In 1972 meldde zij zich aan bij reddingstation Burghsluis, nu Neeltje Jans. In de jaren daarna verschenen er steeds meer vrouwen bij de KNRM die stuk voor stuk hun mannetje staan. En zoals een van de vrouwen van nu zegt: “Ik zou niet meer zonder het reddingwerk kunnen, want het voegt echt iets toe aan mijn leven.”

Het zijn allemaal vrouwen die zich belangeloos inzetten voor de KNRM. Ze krijgen nog weleens een verbaasde blik als ze aan boord stappen bij een schip in nood. Maar voor de rest maakt het feit dat er een vrouw bij de KNRM zit, is er geen enkel verschil voor het reddingwerk. Al helpt het wel als je geen ‘meisjes-meisje’ bent.

Station Lelystad, niet alleen nog een "jong" station, wij zijn ook trots op onze twee vrouwen. Jeanine is van de 20 varende dames de enige met functie plaatsvervangend schipper. Illona is sinds vorig jaar oktober volwaardig opstapper.

Daarnaast hebben we ook nog dames bij de helpers aan wal: Adrie onze steun & toeverlaat op de oefenavonden & evenementen, en Sabine, die de EHBO onderdelen erin stampt bij iedereen.

En als je nu denkt: dat wil ik ook!? Wij zijn een van de stations die nog wel nieuwe aankomend opstappers kunnen gebruiken. Ben je doordeweeks overdag regelmatig beschikbaar? Kijk op https://www.knrm.nl/vacatures of neem contact op met onze schipper. Dit mag ook als je man bent :-)