Raad gestrand op Markerwadden

23 mei 2018

Het is woensdagavond 23 mei 2018 omstreeks half negen als de telefoon van de schipper van KNRM Lelystad gaat.

Een contactpersoon van Natuurmonumenten meldt dat hij en 9 opvarenden van gemeente Almere met prominent Duivesteijn na een studiebezoek aan de Markerwadden met hun boot in een dik stuk touw terecht zijn gekomen. Dit touw was van een ankerboei tbv baggerwerkzaamgheden. Hun boot was onbestuurbaar en kon niet meer varen. Hierop heeft de schipper een aantal KNRM collega's laten oppiepen om hen te hulp te komen.

Omstreeks 21:00 uur is reddingboot Bert en Anneke Knape uitgevaren met zes opstappers richting de Markerwadden. Daar aangekomen lag de boot van Natuurmonumenten langs een bagger/kraan schip aangemeerd. Alle opvarenden stonden naar ons reikhalzend uit te kijken in afwachting van wat komen gaat.

Na kort overleg werd besloten de opvaren bij de Bert en Anneke Knape aan boord te nemen en terug naar Lelystad te brengen.

Omdat er een grote kraan op het baggerschip aanwezig was kon deze met enkele stroppen de bootj van Natuurmonumenten uit het water liften, zodoende kon het euvel, het dikke touw om de schroefas, eenvoudig worden verwijderd. Terug in het water kon de boot weer zelfstandig varen. Ondertussen is de Bert en Anneke Knape al op weg terug naar de wal met de opvarenden. Zij beleefden voor hun gevoel een spannende terugvaart. Een opstapper van KNRM Lelystad is voor de zekerheid met de boot van Natuurmonumenten mee terug naar Lelystad gevaren.

Nadat de opvarende veilig en wel aan de wal waren gebracht en enkele fotomomenten waren genomen werden wij hartelijk bedankt. Ondertussen kwam de boot van Natuurmonumenten ook binnengevaren en waren wij allemaal omstreeks half 22.30 uur weer klaar voor de volgende inzet.