Prioriteiten stellen bij dubbel actie

6 juni 2015

Geredde zeilboot achterlaten om stranden op de pier te voorkomen.

Op de dag dat KNRM Lelystad waarneemt op KNRM Station Elburg, i.v.m. een stations uitje, gaat om 10:01 uur de pieper van station Lelystad melding; Prio 2, Vaartuig motor problemen. De eerste shift van KNRM Station Lelystad die om 10:00 uur op Station Elburg aanwezig waren zaten op kanaal 16 op de eerste rang.

De melding betrof een zeilboot met motor problemen maar ook het tuigage was niet goed in orde waarop de opvarende besloten een oproep te plaatsen bij het Kustwacht Centrum (KWC). Om 10:25 uur is reddingboot Bert en Anneke Knape ter plaatsen. De slachtoffers lagen halverwege Lelystad en het Block van Kuffler voor anker. Er worden twee opstappers over gezet op de zeilboot, na nog een poging gedaan te hebben de motor te starten wordt besloten deze op sleep te nemen.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

Gezien de reis van het slachtoffer schip van Lelystad naar Muiden ging was de wens deze naar het Block van Kuffler te brengen. Maar gezien de afstand en het vaargebied van KNRM Station Lelystad is besloten de zeilboot met opvarende af te meren in jachthaven Lelystad-Haven, achteraf geen slechte beslissing.

Om 11:12 uur wordt reddingboot Bert en Anneke Knape opgeroepen door het KWC met de melding dat er een motorkruiser ten zuiden van Lelystad-Haven met motor problemen een oproep had geplaatst. Terwijl met het KWC wordt overlegt hebben we het schip visueel en ligt net buiten de zuidelijke vaar ingang van het Oostvaardersdiep. De motorkruiser wordt door de wind richting de pier gedreven waarop besloten wordt de op sleep hebbende zeilboot achter de pier van het Oostvaardersdiep in de luwte voor anker te leggen en eerst de prioriteit te geven aan de motorkruiser.

De opstappers worden van de zeilboot gehaald en enkele minuten later over gezet op de motorkruiser. Drie meter voor een fuiken stelling en 10 meter voor de dijk heeft reddingboot Bert en Anneke Knape de kruiser, op de voor bolder, op sleep en neemt de motorkruiser mee in de luwte op het Oostvaardersdiep. Hier wordt de motorkruiser langs zij genomen aan reddingboot Bert en Anneke Knape en afgemeerd in jachthaven Lelystad-Haven. Wanneer de gegevens zijn opgenomen wordt er koers gezet naar het eerste slachtoffer schip en wordt deze direct langs zij genomen aan de Bert en Anneke Knape en eveneens in jachthaven Lelystad-Haven afgemeerd.

Om 12:45 uur ligt reddingboot Bert en Anneke Knape weer klaar voor de volgende inzet. Een deel van de bemanning zal zich opmaken voor het afwisselen van de bemanning op Station Elburg, die duidelijk baalde dat bij hun aankomst op KNRM Station Elburg de pieper afging voor KNRM Lelystad en wordt maar weer eens duidelijk acties niet te plannen zijn.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij