Vrienden uitje even uitgesteld

20 mei 2015

Zeil uitje naar Stavoren even uitgesteld voor reparatie van stuurwiel overbrenging.

Een west briesje gaat over het IJsselmeer, een ideale wind om van Lelystad naar Stavoren te zeilen als om 13:42 uur voor KNRM reddingstation Lelystad de pieper af gaat, melding; Prio 2, Vaartuig motor/stuur problemen.

Op het boothuis Jan de Braal is contact gelegd met de Houtribsluis om een spoed schudding aan te vragen en om 13:55 uur vaart reddingboot Bert en Anneke Knape uit door de stuurboord sluis van het Markermeer naar het IJsselmeer. Ter hoogte van het Houtribhoekstrand licht een zeiljacht voor anker aan de rand van de vaargeul die voldoet aan het signalement dat is afgegeven is door het KWC (Kustwacht Centrum).

Word donateur

DANKZIJ ONZE VELE DONATEURS

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

De Bert en Anneke Knape gaat even lang zij om twee opstappers over te zetten. Deze krijgen het verhaal van de opvarende dat ze een vrienden uitje hadden en een zeilboot gehuurd hadden om naar Stavoren te zeilen. De opvarende hadden speciaal een zeil cursus gevolgd en voor de zekerheid donateur geworden van de KNRM. Deze laatste kwam dus zeer van pas, voor ze de zeilen gingen hijsen wilde ze eerst even de zeilboot leren kennen en deden wat manoeuvres tot ze bij het stuur wiel een krak hoorde en daarna stuurloos waren. Na het anker uitgegooid te hebben en een poging gedaan het noodroer te achterhalen hebben ze via de verhuurder een nood oproep bij het KWC geplaatst.

De zoektocht door de opstappers van KNRM Lelystad deed wel het noodroer vinden en is besloten het zeiljacht hiermee en op eigen motor terug te varen naar DEKO Marina waar de vrienden tocht was begonnen. Hier heeft de verhuurder direct het euvel verholpen en is als nog de zeiltocht naar Stavoren gestart.

Na een bakkie koffie bij een oudgediende van KNRM Lelystad en een evaluatie van deze redding in de Houtribsluis, ligt de Bert en Anneke Knape om 15:30 uur weer klaar voor de volgende inzet.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij