Skip to main content

Nachtelijke zoektocht naar 'vaartuig overdue'

Datum: zondag 01 oktober 2023 | Sectie: Lelystad

Op zaterdag 30 september om 23.15 ging het alarm voor een 'vaartuig overdue'. Het betrof een zeilschip dat zijn reisplanning in de KNRM Helpt App ingevuld had, maar zich niet op de plaats van bestemming had gemeld. Volgens deze reisroute zou het schip van Marken naar Muiderzand varen, waar het dus niet is verschenen. Een vaartuig dat zich niet op een vastgelegde of afgesproken plaats of tijd meldt, wordt 'overdue' genoemd. 

Een schipper die zijn route in de app heeft vastgelegd, krijgt na een half uur automatisch een alarm met sms. Na een uur wordt er actief contact gezocht door te bellen met de eigenaar zelf en als dat niet lukt met een 2e opgegeven telefoonnummer van een thuisblijver. Als er nog altijd geen contact is, neemt het Kustwachtcentrum de melding over en wordt er actie ondernomen. En dat is exact wat er in de bewuste nacht is gebeurd.Toen bleek dat ook de directe omgeving van de opvarenden geen contact konden krijgen en er geen duidelijkheid was over de locatie, is er opgeschaald.

Groot alarm

Nadat het niet gelukt was om telefonisch contact te krijgen met het schip is groot alarm geslagen. Alle reddingsstations aan het Markermeer en Gooimeer inclusief de SAR (search and rescue) helikopter en de politieboot zijn gealarmeerd. In eerste instantie werd de actie geleid door de kustwacht als On Scene Coordinator (OSC). Later werd de reddingboot van KNRM Marken daarvoor ingezet. In de eerste plaats zijn alle havens door elf reddingboten doorzocht. KNRM Lelystad heeft de Bataviahaven en Lelystad-Haven doorzocht. 

Zoekslagen

Daarna zijn alle schepen in zoekslagen naar het zuiden gevaren om vervolgens op te lijnen bij de p1 boei, ter hoogte van de Pampushaven in Almere. Vandaar is een zoekslag gemaakt met negen schepen op rij richting Lelystad (zie foto) waar de groep gesplitst is en wij samen met de Arend (KNRM Wijdenes) de opdracht hadden om via het oosten van de Markerwadden naar het noorden te varen. De overige boten hebben dit via het westen gedaan. Om 3.00 kwam de melding dat er contact was geweest met het schip en dat er geen paniek was. Zij lagen in de haven van Naarden, waar het schip dus bij de eerste zoekactie niet was opgemerkt. 

Waardevolle oefening

Sylvain van Ligtenberg, schipper van KNRM Lelystad: "We juichen het erg toe dat eigenaren de route van hun vaartuig vastleggen in de KNRM Helpt app. Wanneer er een calamiteit is, kunnen we als KNRM en Kustwacht heel gericht actie ondernemen. De bemanning van deze schepen moet zich echter wel beseffen dat wanneer zij afwijken van hun vaarplan, om welke reden dan ook, dit ook in de app aangeven. Dit voorkomt onnodige alarmeringen en zoekacties. We zien deze inzet nu als een waardevolle oefening, waarbij alle stations rond het Markermeer betrokken zijn geweest." 
 

Lelystad

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.