Skip to main content
Bernard van Leer

Mobiel en varend erfgoed in Bataviahaven Lelystad

Datum: donderdag 13 juni 2024 | Sectie: Lelystad

Dit jaar organiseert KNRM Lelystad wederom de Nationale Historische Reddingbootdag. Deze vindt tegelijk plaats met de Nationale Oldtimerdag op 16 juni. Er is dus weer een heleboel te doen in en rond de haven. De officiële opening vindt om 10 uur plaats door wethouder Sjaak Kruis van Lelystad en Anneke Salden, hoofd marketing, communicatie en fondsenwerving van de KNRM.

De Nationale Historische Reddingboot Dag (NHRD) is een jaarlijks evenement dat de rijke maritieme geschiedenis van Nederland viert. Het is tegelijkertijd een uitstekende gelegenheid om het publiek bewust te maken van het belang van veiligheid op het water. Dat heeft 200 jaar KNRM wel bewezen.

Dit jaar zullen maar liefst vijftien reddingboten aanmeren in de Bataviahaven en uitvaren voor tochtjes met het publiek op het Markermeer. Elk jaar varen honderden bezoekers tegen een vergoeding mee op een van de historische reddingboten. De KNRM is namelijk volledig afhankelijk van sponsors en donateurs. Speciaal vanwege het 200-jarige jubileum van de KNRM, mogen donateurs (met gezin) op vertoon van hun donateurspas gratis meevaren. Ervaren bemanningsleden delen daarbij hun verhalen en informeren bezoekers over het belang van veiligheid op het water. Meevaren is niet gegarandeerd en afhankelijk van de drukte en de weersomstandigheden.

Enkele reddingboten die naar Lelystad komen, zijn de Brandaris van Terschelling, de Insulinde uit Den Helder, de Bernard van Leer uit Scheveningen en de Gebroeders Luden uit Lauwersoog. Rondom het reddingstation vinden meer activiteiten plaats. Zo zijn er marktkramen met oude maritieme ambachten, kan er gevaren worden met kleine radiografische bootjes en is een historisch wippertoestel uit Westkapelle te zien. Kijk hier voor de complete lijst van reddingboten. 

Combineer een bezoek aan de Nationale Oldtimerdag dus met een tochtje op een van de historische reddingboten en beleef een fantastische dag in Lelystad.

Lelystad

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.