Skip to main content
Nicolaas Wijsenbeek 'op bezoek' bij KNRM Lelystad

KNRM trekt samen op voor vermist en stuurloos jacht

Datum: woensdag 05 juni 2024 | Sectie: Lelystad

In de vroege nacht van 5 juni werd KNRM Lelystad gealarmeerd door het Kustwachtcentrum (KWC) voor een boot met motorproblemen. Net na 00.00 uur gaan de piepers. Voordat de bemanning aan boord gaat van reddingboot Bert en Anneke Knape, vraagt schipper Maickel Dijkstra meer informatie op bij het KWC. Deze informatie is summier, de melder is niet in staat een exacte locatie aan te geven. Het scheepje van zo'n 8 meter was op weg van Lelystad naar Amsterdam. Daarna is het contact met de hulpvrager verbroken, wellicht omdat zijn telefoon leeg is. Melder had ook aangegeven geen VHF te hebben. Via de Gemeenschappelijke Meldkamer wordt gevraagd of ze eventueel zijn telefoon kunnen peilen, maar dit is ook niet succesvol.

Slecht zicht

Vervolgens wordt de bemanning gevraagd ongeveer 1 km uit de dijk richting gemaal De Blocq van Kuffeler te varen, omdat men vermoedt dat het onfortuinlijke jacht daar ergens ligt. Het is zeer donker op het water en het regent. Slecht zicht dus. De Bert en Anneke Knape vaart tussen de dijk en vaargeul richting De Blocq van Kuffeler en houdt daarbij de radar goed in de gaten. Tevens vraagt KNRM Lelystad de overige scheepvaart mee te zoeken.

Bootje op de dijk

Eenmaal aangekomen bij gemaal De Blocq van Kuffeler vindt overleg plaats met het KWC. Er is niets aangetroffen. Daarop worden de KNRM stations van Huizen en Marken en Reddingsbrigades Huizen en Naarden ook gealarmeerd. Alle reddingboten zochten het zuidelijke deel (ter hoogte van Pampus) van het Markermeer af, maar vonden niets. Diverse boten werden vervolgens andere richtingen op gestuurd, waardoor de boten van Huizen in Lelystad belandden (en KNRM Lelystad bij bij de Oranjesluizen). Als de Bert en Anneke Knape met de Hendrik Jacob (Marken) op lijn richting Lelystad varen (oost van de vaargeul) meldt De Huizer dat er een bootje op de dijk ligt tussen de vluchthaven en de zuidelijk haveningang van Lelystad. Daarop voeren alle hulpverleners die kant op en het bleek het betreffende schip te zijn.

Voorstag los, mast plat

De Nicolaas Wijsenbeek (KNRM Huizen) trok hem achteruit van de dijk. Er is inmiddels 1 KNRM-er overgezet. Op het moment dat blijkt dat de voorstag los is gekomen, gaat de mast plat. Gelukkig geen ernstige gewonden. Ook Lelystad zette één persoon over met de stagenknipper en een extra lijn om alles vast te zetten. De mast is gelukkig niet overboord en de weg kon worden vervolgd. Maickel Dijkstra: "We besluiten om bij de zuidelijke haveningang in Lelystad naar binnen te gaan en in de luwte de sleep van de hulpvrager over te brengen op de Frans Verkade (Marken)."

Schip veiliggesteld

Als de Frans Verkade het bootje in Lelystad Haven afmeert, meldt de eigenaar dat hij wel iets op zijn hoofd heeft gekregen en even bewusteloos is geweest. Er wordt er een ambulance gevraagd op het boothuis in de Bataviahaven. Na een korte evaluatie keren alle KNRM-bemanningen terug naar hun station.

De Bert en Anneke Knape kan weer in de botenlift, waar zij helemaal inzetgereed wordt gemaakt. "Om iets over 05.00 uur gaan we naar huis om mogelijk nog snel wat slaap te pakken. Inmiddels is het al licht en moeten de meeste van ons weer in de ochtend aan het werk. We zijn tevreden dat we het schip hebben kunnen veiligstellen en dat de opvarende nu in goede handen is", besluit Maickel.

Lelystad

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.