Langste inzet van KNRM Lelystad ooit: 7 uur durende hulpverlening Marker wadden

Langste inzet van KNRM Lelystad ooit: 7 uur durende hulpverlening Marker wadden

17 juni 2020

Woensdag 17 juli 2020 gaat de boeken in als de dag met de langste inzet voor KNRM Lelystad sinds de oprichting in 2013. Ons station werd om 15:04 gealarmeerd voor een uitslaande brand in een van de huisjes op de Marker wadden. De brandweer werd door de meldkamer al naar het boothuis gestuurd, waar ook de bemanning naar onderweg was.
Op het boothuis is de bemanning van de eerste tankautospuit aan boord genomen. Standaard is op het KNRM station Lelystad een bluspomp van de brandweer aanwezig. Deze is met alle bijbehorende materialen ingescheept.
Vervolgens is nog gewacht tot de OVD B ook aan boord was en zijn we naar de Marker wadden gevaren. De P87 was op dat moment al ter plaatse en was begonnen met blussen. 
Het uitvoerig oefenen van de opstapregeling met de brandweer Flevoland heeft hier zijn resultaat laten zien. 29 minuten na alarmering waren wij ter plaatse en kon het blussen beginnen. De bemanning heeft geholpen om de benodigde materialen aan wal te krijgen en aan elkaar te zetten. Ook hier hebben we de regelmatig mee geoefend. Naast het ter plaatse zorgen dat de pomp kon blijven draaien heeft de Bert en Anneke Knape diverse malen gependeld tussen de wal en de Marker wadden om o.a. nieuwe brandweerploeg, technisch experts van de brandweer en salvage over te brengen. Daarnaast zijn materialen, brandstof voor de pompen en proviand verscheept. Een lekker patatje werd op het boothuis bezorgd een meegenomen naar de Marker wadden, want de tijd bleef natuurlijk doorlopen. Helaas was de brand te heftig om het gebouw met de apparatuur van Natuurmonumenten te redden. De brandweer heeft gelukkig kunnen voorkomen dat de brand oversloeg naar aangrenzende gebouwtjes.  Om 22:00, na een inzet van 7 uur, kon iedereen weer huiswaarts. 

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij