Skip to main content
  • Oefenen met o.a. Jeroen Wooning (r.) met op de achtergrond de Bert en Anneke Knape

  • Oefenen met kitesurfers op het Markermeer

KNRM Lelystad oefent met kitesurfers

Datum: donderdag 02 mei 2024 | Sectie: Lelystad

Op Hoekipadijk, oftewel Bataviastrand, kun je al sinds 2019 surfen. Er wordt vooral gebruik van gemaakt door kitesurfers en dat het hele jaar rond. KNRM Lelystad merkt dat het aantal meldingen die verband houden met kitesurfers oploopt. Daarom oefende de bemanning de laatste weken samen met kitesurfers.

Bij het redden van kitesurfers moet je met verschillende zaken rekening houden. Dit zijn in de eerste plaats de weeromstandigheden; bij ruw water is het lastig om in de buurt van de surfer te komen. Je moet goed weten hoe je moet aanvaren en aan welke kant ten opzichte van de kite en de surfer.

Daarnaast moet je goed weten hoe de uitrusting van de surfer werkt, bijvoorbeeld hoe de quick release gebruikt moet worden. Maar je moet ook weten hoe kite, lijnen en harnas zich in moeilijke omstandigheden gedragen. Er kan hoge spanning komen te staan op de lijnen wat gevaarlijk is wanneer je ermee in contact komt.

KNRM Lelystad is dankbaar voor alle kitesurfers die de afgelopen weken hebben geassisteerd bij de oefeningen. Er was overigens een groot verschil: de ene week was het in 6 graden en een ijzige regen, de andere week was het in 18 graden en een zonnetje. Speciaal woord van dank aan onze collega Jeroen Wooning, fondsenwerver van de KNRM. Hij hielp ook bij een van de oefeningen, zie de foto!

Lelystad

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.