Skip to main content

KNRM Lelystad assisteert brandweer bij eerste inzet 2024

Datum: donderdag 25 januari 2024 | Sectie: Lelystad

In de vroege ochtend van donderdag 25 januari (rond 4.00 uur) werd KNRM Station Lelystad gealarmeerd door de meldkamer om assistentie te verlenen aan de brandweer. Het incident betrof een tanker, die aan de noordzijde van de Houtribsluis lag. Het schip lag aldaar vast aan de palen. Sluiswachters merkten bij het schip een optisch signaal op. Het lukte echter niet om contact via marifoon met de bemanning te krijgen om opheldering te krijgen. Daarop is de brandweer gealarmeerd. 

Langszij

Gezien het feit dat het schip aan de palen lag afgemeerd, werd de KNRM opgeroepen om de brandweerlieden aan boord van de tanker te zetten met de Bert en Anneke Knape. De brandweer heeft controles uitgevoerd. Het bleek dat het schip aan het ontgasssen (gasolie) was en eenmaal aan boord was de bemanning van de tanker wakker. Ter plekke is aangegeven dat men contact moest opnemen met de houtribsluis. Vervolgens heeft de KNRM de brandweer weer afgezet en is de Bert en Anneke Knape retour boothuis gegaan. 

Samenwerking IJsselmeergebied

Bij deze melding betreft het een procedure vanuit de Samenwerkingsregeling Incidentbestrijding IJsselmeergebied (SAMIJ). Hiermee kan de KNRM direct door de meldkamer zelf worden opgeroepen. "Dit was de eerste inzet van 2024; het is goed dat wij de brandweer op deze manier kunnen bijstaan. We oefenen vaak samen, bijvoorbeeld met de opstapregeling, en daarom verliep de samenwerking nu vlekkeloos", aldus Jari Claassen, schipper van dienst.

Lelystad

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.