Skip to main content

KNRM Lelystad treft wingsurfers veilig aan in vluchthaven

Datum: dinsdag 20 februari 2024 | Sectie: Lelystad

Op dinsdag 20 februari werd KNRM Station Lelystad aan het eind van de middag opgeroepen met de melding surfer(s) in problemen. Voor een van de eerste inzetten van dit jaar werd flink uitgepakt met vier brandweerauto's, twee ambulances, politie en ook nog een helikopter in de lucht. 

De betreffende surfers zouden in problemen zijn gekomen langs de Oostvaardersdijk tussen Lelystad en Almere, waar zij aan het wingsurfen waren. Wingsurfen is een relatief nieuwe watersport die elementen van windsurfen, kitesurfen en stand-up paddleboarding combineert. De surfer houdt een losse 'wing' (een opblaasbare vleugel) vast die door de wind wordt aangedreven. Deze wing is verbonden met de armen van de surfer via handgrepen. De plank is een foil zodat deze boven het water uitstijgt bij voldoende snelheid. 

Goed voorbereid

De surfers hadden hun auto bij de vluchthaven geparkeerd en zij waren met de andere auto naar de Gemaal De Blocq van Kuffeler gereden om voor de wind terug te surfen naar de eerste auto. De heren hadden zich goed voorbereid door een telefoon mee te nemen en in een surfappgroep te melden wat ze gingen doen. Ze hadden natuurlijk buiten de oplettende autobestuurder gerekend die ging bellen met de kustwacht en meldkamer. De bestuurder vertrouwde het kennelijk niet. 

Veilig aangetroffen

De heren werden door de bemanning van KNRM Lelystad in goede doen aangetroffen in de vluchthaven en zij voelden zich redelijk bezwaard toen zij merkten hoeveel hulpverleners waren gealarmeerd. Zonder dat zij dit zelf wisten uiteraard. Schipper van dienst Emile van den Bosch heeft de surfers als tip meegegeven dat ze zelf de kustwacht moeten bellen om te melden wat ze gaan doen. De bemanning van de Bert en Anneke Knape hoefde dus niet in actie te komen en keerde weer terug naar boothuis Jan de Braal.

(foto gemaakt met AI)

Lelystad

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.