Skip to main content

Een rare melding ......

Datum: zaterdag 27 mei 2017 | Sectie: Lelystad

Via, Via komt de melding binnen op 27 mei in de avond. De schipperstelefoon gaat, de uitvoerder van de Markenwadden, die thuis zit, meld dat vanaf een werkvaartuig men drie personen in het water, nabij de Markenwadden, ziet zwemmen en dat hun schip is gezonken en niet meer te zien is, één is persoon onderkoelt graag jullie hulp.

Met deze gegevens belt de dienstdoende schipper het Kustwacht Centrum (KWC) en vraag KNRM Lelystad te alarmeren en of deze een ambulance naar het boothuis Jan de Braal willen sturen. We hebben nog veel vraagtekens wat is er aan de hand!

Om 19:19 uur gaat de pager; Prio 1, Vaartuig gezonken. Op het moment dat we met reddingboot Bert en Anneke Knape willen uitvaren komt de pendelboot voor de Markerwaden aanvaren met de drie jongens aan boord. We nemen de drenkelingen over en vragen na de toedracht en laten de ambulance die reeds onderweg was doorrijden.

Deze heren zijn met een kano van Lelystad naar de Markenwadden gevaren, hier zijn ze in de problemen geraakt door golfslag en omgeslagen. De kano had onvoldoende drijfvermogen waardoor deze geheel onderwater kwam en niet meer als steun voor de drenkelingen kon fungeren. Er was nog maar één oplossing voor de mannen, zwemmen naar het werkschip die bij de Markerwadden aan het werk was. Deze zag de jongens zwemmen en heeft alarm geslagen en de mannen uit het water gehaald.

Er is nog uitgevaren om de kano te zoeken maar niks meer aangetroffen alleen een verloren slipper. Dit hele verhaal had heel anders kunnen aflopen als de mannen niet waren opgemerkt. Want op zaterdagavond is er weinig scheepvaart op het water die je opmerkt als je als kanovaarder in de problemen zit.

Na controle door het ambulance personeel zijn de heren ontslagen van verzorging en konden deze huiswaarts keren met een weerzinwekkend verhaal en om hun zonden te overdenken.

Lelystad

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.