Skip to main content

50e actie dit jaar voor KNRM Lelystad

Datum: zondag 02 augustus 2020 | Sectie: Lelystad

Wederom was het een druk weekje voor ons station. Op 1 dag na kwamen we dagelijks in actie, waarbij de 2e inzet van zondag 2 augustus ook nog eens de 50e actie van dit jaar is! 

En het is dus pas net augustus.... 

Variërend van motorstoring tot lijn in de schroef en vaartuig aan de grond, we zijn aardig wat uren bezig geweest. 

Maandagavond en dinsdagmiddag hebben wij zeilcharter de Hoop assistentie verleend, die na motorstoring met geen zuchtje wind op het Markermeer niet meer vooruit kwam. 

Op woensdagmiddag kregen we een melding via de KNRM Helpt Assistentie Centrum voor een jacht wat een lijn in de schroef had. Ze waren inmiddels al voor anker gegaan. Dit bleek in de havenkom voor een van onze havens te zijn, dus snel ter plaatse. Ze hadden zelf al wat geprobeerd om de lijn eraf te krijgen, maar niet gelukt. Jacht met 2 opvarenden hebben we naar de steiger bij de helling van de jachthaven gebracht.  

Donderdag was de enige dag deze week zonder actie. Niet dat de Bert en Anneke Knape stil bleef liggen, want dit is onze vaste oefenavond. Dus ook toen ging er een groepje varen op een spiegelglad en mooi Markermeer.

Vrijdagmiddag kwam er een rood motorbootje met 5 personen aan boord in de problemen toen na een aantal uren varen de motor er mee ophield. Ze kregen hem niet meer aan de praat en hij begon iets water te maken. Ze lagen net buiten het kitesurfgebied richting de Marker wadden, dus ook hier vlot ter plaatse. 4 van de 5 personen bij ons aan boord genomen, gezien het formaat bootje kon er anders geen opstapper van ons meer aan boord. De eigenaar had zijn trailer bij Bataviahaven staan, dus eerst richting haveningang gesleept en laatste stukje langszij genomen. Bij de helling afgeleverd waar hij de boot zelf gelijk het water uit kon halen. 

Zaterdagochtend gingen voor sommigen van ons al er vroeg de pagers, om 8.45. (iets met nachtdienst en avonddienst) Op de Marker wadden was een zeiljacht aan de grond gelopen. In de nacht was de wind gedraaid en toegenomen. Ondanks meerdere keren een anker alarm gezet te hebben, de boot verlegd etc waren ze toch nog verrast door de veranderende omstandigheden (gebied vrijwel altijd aan lagerwal) en lagen ze vast met de kiel en een roerblad. 

Met flink wat power uit de 435pk van de Bert en Anneke Knape trokken we ze weer los. Omdat er verder geen lekkage was ontstaan en er ook geen problemen waren met de stuur inrichting wilden de mensen graag hun weg vervolgen. Wij zijn daarna weer retour boothuis gegaan. 

Zondagochtend was het wederom voor 9u al een alarmering. Ook nu voor een jacht aan de grond bij de Marker wadden. Bij het uitvaren wisten we wel een locatie, maar de alarmering was door een passant gedaan, die inmiddels niet meer in de buurt is. Aangekomen bij de opgegeven locatie treffen we alleen jachten aan die aan het varen zijn. Nog even aan de andere kant van de haven ingang gekeken maar ook daar niemand aangetroffen. Een van de aankomend opstappers die nog rondliep in Bataviahaven werd ondertussen aangesproken door de schipper van de Marker wadden, die wist te melden dat het jacht waar wij voor onderweg waren door hen al losgetrokken was. Hierop weer retour station. 

Vlak daarna stonden 2 aankomend opstappers met de schipper van dienst in het boothuis om te gaan oefenen als op de marifoon een oproep opgevangen word voor een jachtje op de dijk bij de zuidelijke haveningang. 

Omdat de rest van de piketploeg inmiddels naar huis was en het KWC de oproep aan het uitluisteren en inzetten was, hoefden we nu alleen op de rest van de groep te wachten en konden we direct uitvaren toen er genoeg mensen waren. Opvarenden van een ander zeiljacht met marifoon hadden alarm gemaakt voor het jachtje, die geen apparatuur verder aan boord had maar wel met de achterkant tegen de blokken aan het schuren was. 

Aangekomen 1 opstapper met sleeplijn overgezet en na controle op lekkage gelijk weggetrokken van de dijk. De motor van het jachtje bleek niets meer te doen, en een uitgeworpen ankertje was aan het krabben gegaan. Het was verder vrij rustig waar ze lagen, dus nadat we ruimte opgezocht hadden langszij genomen en afgemeerd in Lelystad Haven bij de meldsteiger. De eigenaar had het jachtje een paar dagen geleden gekocht. 

Deze week heeft niet alleen onze 50e actie van het jaar opgeleverd, maar ook een 1e actie voor aankomend opstapper Lars, en daarnaast zijn ook een aantal van de geholpen eigenaren donateur geworden van de KNRM, of ze waren dit al, en ook een lekkere taart op de oefenavond ging er wel in! 

Lelystad

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.