Skip to main content

Druk jaar voor KNRM Katwijk

Datum: woensdag 18 januari 2017 | Sectie: Katwijk aan Zee

Van een nieuwe reddingboot naar het redden van mensen

De vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, station Katwijk aan Zee, kwamen in 2016, 41 keer in actie. Het aantal acties is daarmee in 2016 met 10 meldingen is gestegen ten opzicht van 2015. In 2015 kwam men 31 keer in actie en in 2014 was dit aantal 20 keer. Dat is een stijging van ongeveer 50% in twee jaar tijd.

Stijging van gewondentransport

Een verklaarbare reden voor de grote stijging in deze twee jaar is het vervoer van patiënten met het kust hulpverleningsvoertuig over het strand. Op verzoek van de ambulancedienst kunnen de vrijwilligers met behulp van de truck het ambulancepersoneel bij de patiënt brengen en het ambulancepersoneel en patiënt ook weer vervoeren naar de gereedstaande ambulance. In totaal hebben de vrijwilligers vorig jaar 21 keer de ambulancedienst geassisteerd met gewondenvervoer.

De vrijwilligers hebben in 2016 meerdere malen op verzoek van het Kustwachtcentrum in Den Helder gezocht naar vermiste personen in zee en/of op strand. Enkele keren heeft dit geleid tot een zoekactie in samenwerking met station Noordwijk, Scheveningen en Ter Heijde. De eerste melding van 2016 op 17 januari betrof overigens een zoekactie naar een vermiste vrouw in de omgeving van de Wassenaarseslag. Nadat met verschillende hulpverleners langdurig het gebied is afgezocht, werd de vrouw rond half negen in de duinen aangetroffen.

Acties die de redders zijn bijgebleven

De acties die de bemanning bijgebleven zijn en tijdens de nieuwjaarreceptie naar boven kwamen zijn onder andere een surfer die begin juli uit zee gered kon worden. De surfer lag al ruim een uur in het koude water en had materiaalpech.

Ook een zoekactie in september naar een vermiste Duitse man voor de kust van Katwijk is de bemanning goed bijgebleven. Kort na het maken van de eerste zoekslagen meldde een zeiljacht dat zij een geheel naakte man uit zee hadden gehaald. De bemanning van station Katwijk en Noordwijk wisten de man vervolgens op een onderkoelingsbrandcard naar het strand te vervoeren en over te dragen aan de ambulancedienst.

Nieuwe reddingboot ‘Edith Grondel’ voor Katwijkse redders

Dit jaar kreeg ons station de beschikking over een nieuwe reddingboot van het type ‘Valentijn’. De doop van de nieuwe reddingboot werd gedaan door mevrouw Wiesje de Boer op een zomerse 27 augustus. De boot werd gebouwd uit nalatenschap van Harold Grondel die in 2014 op 94-jarige leeftijd overleed. De reddingboot kreeg de naam ‘Edith Grondel’ , een naam die door de familie van de schenker is aangedragen. Edith Grondel was de zus van de schenker en overleed op 27-jarige leeftijd in 1944. Op 1 september werd de reddingboot in Hoorn onderworpen aan een kantelproef. De voormalige reddingboot ‘De Redder’ is inmiddels opgenomen in de reservevloot van de KNRM.

Niet alleen oefenen en hulpverlening

Naast het vele oefenen en de acties hebben de vrijwilligers ook geholpen bij diverse evenementen zoals een strandrace. In maart heeft de bemanning een wens vervult op aanvraag van ‘Make a Wish Nederland’. Zij hebben toen samen met de elf jarige Luuk en zijn vader, moeder en zusje gevaren op zee.

Daarnaast heeft de bemanning onze voormalige burgemeester en voorzitter dhr. Wienen tijdens hoogwater van een ‘verzetspaal’ afgehaald. Hij zat samen met een aantal andere mensen in deze paal om zich te verzetten tegen de plannen van het kabinet om een windmolenpark te bouwen.
De bemanning heeft het jaar met een goed gevoel afgesloten door kerstkaarten en kerstbroden af te leveren in het ankergebied voor Scheveningen.

Katwijk aan Zee

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.