Nachtelijke zoekactie op Noordzee na rode lichtkogel

16 augustus 2015

Reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en de Katwijkse Reddingsbrigade zijn afgelopen nacht in actie gekomen om de herkomst van een noodsignaal te achterhalen. Er werd niets aangetroffen.

In de nacht van zaterdag op zondag 16 augustus, werd omstreeks 01.34 uur de bemanning van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij gealarmeerd, evenals de Katwijkse Reddingsbrigade. Op het strand ter hoogte van Katwijk was een rode lichtkogel waargenomen boven de Noordzee. Een lichtkogel wordt vanaf een vaartuig in zinkende toestand afgeschoten als er behoefte is aan dringende hulpverlening.

Word donateur

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Aan de hand van de melding werd er een zoekgebied berekend, rekening houdend met het getij en de windrichting. Al vrij snel alarmeerde het Kustwachtcentrum in Den Helder een tweede KNRM reddingboot uit Noordwijk en een SAR Helikopter. De reddingboot van Noordwijk zocht het gebied tussen Noordwijk en het uitwateringskanaal af en de reddingboot van Katwijk het deel tussen de uitwatering en het zuidelijkste deel van Katwijk. Een patrouilleboot van de Katwijkse reddingsbrigade nam het gehele brandinggebied voor de Katwijkse kust voor haar rekening en de SAR helikopter zocht tussen de Wassenaarseslag en Noordwijk. Kusthulpverleningsvoertuigen reden de vloedlijn af en informeerden bij de watersportverenigingen. Zij hadden niets gezien.

Tijdens de zoekactie werd later door de melder aangegeven dat zij de rode lichtkogel niet vanaf het strand hadden gezien, maar vanaf de camping Noordduinen. Rond het tijdstip van de melding werd er ook een rode lichtkogel met vuurwerk waargenomen in de omgeving van de binnen watering. Vermoedelijk heeft de melder dit aangezien als noodsignaal en dachten zij dat ze richting zee keken.

Na twee uur intensief zoeken werd er niets aangetroffen. Na overleg met het Kustwachtcentrum werd de zoekactie beëindigd, waarna rond 04.00 uur alle eenheden weer op het strand waren.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij