HOME

Zoekactie naar stoorzender op noodkanaal

28-11-2017IJmuiden

Om 16:10 uur zijn de vrijwillige redders van KNRM-reddingstation IJmuiden gealarmeerd. Het betrof ‘Prio 3, Radio interference’, wat betekende dat er een hinderlijke draaggolf op het noodkanaal werd uitgezonden. Hierdoor kunnen schepen in nood niet of slecht hulp inroepen bij de Kustwacht.

De reddingboot van de IJmuidense redders is uitgerust met apparatuur om dit signaal uit te peilen en zo te lokaliseren. Dat was dan ook de opdracht van de Kustwacht. Op meerdere KNRM-reddingstations was de draaggolf hoorbaar, deze werd in zuidelijke richting gepeild. Om die reden was ook de reddingboot van KNRM Scheveningen gealarmeerd en een kustwachthelikopter.

Nadat de schipper van de reddingboot Koos van Messel contact had gezocht met de Kustwacht, werd koers gezet in de IJmuidense havens. Een uur lang hebben de vrijwilligers met reddingboot in de jachthaven gemanoeuvreerd om het signaal uit te peilen. Toen kwam de helikopter met de melding dat zij het signaal in een woonwijk hadden gepeild.

Hierop heeft de Kustwacht de actie voor de helikopter en reddingboten afgeblazen, een peilauto zou het overnemen. De stoorzender hangt een boete boven het hoofd wanneer inderdaad wordt geconstateerd dat onnodig een hinderlijke draaggolf wordt uitgezonden. Om 17:20 uur lag de Koos van Messel gereed voor het reddingstation en konden de vijf redders naar hun avondmaal toe.

DEEL DIT BERICHT
Terug naar nieuwsoverzicht