Skip to main content

Grote zoekactie naar vermiste kitesurfer

Datum: zondag 19 november 2017 | Sectie: IJmuiden

Om 17:51 uur werden de vrijwillige redders van KNRM-reddingstations IJmuiden, Wijk aan Zee en Zandvoort gealarmeerd door de Meldkamer Kennemerland voor een vermiste kitesurfer. De vriendin van de kitesurfer had alarm geslagen nadat ieder spoor van de kiter miste, terwijl zijn spullen nog op het strand lagen en zijn auto nog op de parkeerplaats stond.

De schipper van de IJmuidense reddingboot Nh1816 heeft direct contact opgenomen met de Meldkamer en het Kustwachtcentrum. De kiter met een donker pak aan, was om 16:00 uur gaan surfen ten zuiden van de pieren van IJmuiden. Naast de drie KNRM-reddingstations, werden daarom ook de Kustwacht-helikopter en de IJmuider Reddingsbrigade ingezet voor de zoekactie.

Rond 18:15 uur werd door de KNRM-reddingboten op het water en door de KNRM-kusthulpverleningsvoertuigen op het strand gestart met het maken van zoekslagen. De IJmuidense reddingboot Nh1816 was door de Kustwacht aangesteld als ‘on scene coördinator’ en leidde daarmee de zoekactie op zee. De invallende duisternis, windkracht 6 uit het noordwesten en de daarmee opgezweepte golfhoogte van 2,5 meter maakt het zoeken er niet makkelijk op voor de vrijwilligers.

Niet veel later kwam meldde de Kustwacht via de marifoon dat de kiter aan de wal terecht is. De kiter was ver van zijn startplek afgeraakt en zag geen kans om surfend terug te komen. Hierop heeft hij besloten een strandtent binnen te gaan en daar zijn broer te bellen. De broer heeft hem opgehaald en weer naar zijn spullen en auto gebracht. Aangekomen bij zijn auto werd hij al opwacht door de hulpverleners. Om 19:00 uur lag de Nh1816 weer gereed aan de steiger voor het reddingstation en konden de acht IJmuidense redders naar hun avondmaal.

De KNRM vaart gemiddeld zo'n 150 keer per jaar uit voor (kite) surfers die in de problemen zijn gekomen tijdens het beoefenen van hun sport. Samen met de Nederlandse Kitsesurf Vereniging NKV geeft de KNRM de tips aan surfers. Één van die tips is om altijd samen met een ‘buddy’ het water op te gaan om onnodige zoekacties te voorkomen. Kijk op www.knrm.nl/surfers en download de KNRM Helpt-app.

IJmuiden

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.