Skip to main content

Koos van Messel uit voor jacht met motorproblemen

Datum: zondag 08 mei 2016 | Sectie: IJmuiden

Actie 8. 8 mei

Het jacht Ooievaar vroeg vanwege motorstoring assistentie bij het binnenlopen.

De ooievaar zat nog enkele mijlen om de NNW toen wij haar ontmoetten, maar liep met een 9 mijls vaart richting IJmuiden.

Nadat we via de VHF contact hadden gemaakt en we het jacht in zicht hadden, werd de genua ingenomen, om ons ter wille te zijn en ons werk makkelijk te maken.

Wij vragen de schipper om het zeil weer bij te zetten, zodat de Ooievaar haar weg vlot kon vervolgen.

Volgens de hierop sputterende en duidelijk hijgende schipper realiseerden wij ons niet hoeveel werk dat wel niet was en dat hij ons juist wilde helpen door het zeil weg te nemen.

Als tegenwoord gaven we aan dat het eigenlijk best vlot ging en dat wij de boel graag heel wilden houden, dus toch graag zeil omhoog. Ook mannetje aangeboden om daarbij te komen helpen.

De daad bij het woord gevoegd en al varend een opstapper overgezet. Vervolgens werd het zeil weer bijgezet en ging het vlot richting havenmond.

Binnen de pieren de genua ingenomen, het jacht langszij genomen en vervolgens ook het grootzeil laten zakken. Vervolgens het jacht in Seaport Marina afgeleverd.

Het komt vaker voor dat jachten uit eigen initiatief zeil innemen bij aankomst van de reddingboot. Doe dit echter niet zonder overleg met de schipper van de reddingboot. In veel gevallen is het makkelijker om een jacht onder zeil te benaderen, dan een schip zonder enige aandrijving dat vaak heftig ligt te slingeren. Met een klein beetje vaart kun je een gunstige koers zoeken en kan de reddingboot u makkelijk benaderen.

Ook heeft een vlotte, zelfstandige vaart vaak de voorkeur boven slepen op open zee. Iedere situatie is anders, dus om onderling een en ander vooraf af te stemmen, kan nooit geen kwaad.

IJmuiden

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.