Persoon zwaargewond na ongeluk met speedboot op IJmeer

30 maart 2019
Huizen

Afgelopen zaterdag is een speedboot met een snelheid tussen de 50 en 60km/uur op een zandrichel gevaren die net onder de waterspiegel van het IJmeer bij IJburg ligt. Een opvarende raakte zwaargewond.

De reddingboot 'Nikolaas Wijsenbeek' kreeg rond het middaguur alarm voor een boot aan de grond, de bemanning merkte op dat het ondanks de melding van een vastgelopen boot toch prioriteit 1 had meegekregen van de Kustwacht.

Bij uitvaren bleek waarom, een van de opvarende was door de plotselinge vertraging van de speedboot ongelukkig ten val gekomen en bewusteloos geraakt. In afwachting van de reddingboot gaf een arts van de Radio Medische Dienst (RMD) van de KNRM advies via de telefoon.

Na aankomst van de reddingboot verleende de reddingbootbemanning eerste hulp. Samen met de bemanning van een boot van de waterhulpdienst werd de man op een brancard aan boord van de reddingboot gebracht.

Op het vasteland bij IJburg (Amsterdam) werd de man overgedragen aan het ambulancepersoneel die hem verder stabiliseerde en vervoert heeft naar het VUMC in Amsterdam.