Meerdere watersporters overvallen door verraderlijke wind

Meerdere watersporters overvallen door verraderlijke wind

23 mei 2020

Afgelopen zaterdag is de Nikolaas Wijsenbeek van KNRM Reddingstation Huizen druk in de weer geweest voor meerdere watersporters in moeilijkheden. In totaal is er vijf keer hulp verleend die middag. Het was een mooie dag, maar met een verraderlijke wind zo bleek...

De vrijwilligers van het Huizer reddingstation werden omstreeks 15:00 uur opgeroepen voor een eerste melding van een omgeslagen zeilboot voor de aanloophaven van Huizen. Samen met de reddingboot uit Blaricum zijn ze de opvarende te hulp geschoten. Al snel bleek dat alles onder controle was. Op dat moment komt een nieuwe hulpaanvraag voor een omgeslagen catamaran op het IJmeer. De catamaran was inmiddels uit zicht van de melder. Hierop zette de reddingboot koers naar het IJmeer waar de catamaranzeilers zich bevonden.

Word donateur

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Nadat de catamaranzeilers in veiligheid waren gebracht en de reddingboot terug naar het reddingstation voer spotte de bemanning onderweg een uitgeputte surfer in de vaargeul voor Muiderberg. Gelukkig voor de surfer kwam de reddingboot langs en kon hij aan boord genomen worden. De man was volledig uitgeput en begon het koud te krijgen. Hierop heeft de bemanning van de reddingboot hem beschermd tegen verdere afkoeling en vervolgens veilig aan wal gebracht.

Ondertussen deed zich een volgend incident voor waarbij wederom een catamaran was omgeslagen op het IJmeer. Door de harde wind was de mast van de catamaran in de bodem geboord waardoor het onmogelijk was deze zonder hulp weer rechtop te krijgen. Samen met de reddingboot uit Naarden zijn de opvarenden veilig teruggebracht naar de wal. De catamaran is later door eigenaar zelf geborgen.

Op het moment dat de reddingboot net terug was op het reddingstation gingen de piepers opnieuw, ditmaal voor een kitesurfer in problemen bij Muiderzand. De surfer kon volgens de melder niet meer zelfstandig het land bereiken. Onderweg bleek dat de surfer zelfstandig de kant had bereikt, verdere inzet van de reddingboot was niet meer nodig.

Al met al een drukke dag voor de Huizer reddingboot en haar bemanning.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij