Skip to main content

Feestje in Huizen: 10 jaar KNRM!

Datum: vrijdag 27 mei 2016 | Sectie: Huizen

Afgelopen vrijdag vierde de bemanning in een besloten bijeenkomst het 10-jarig bestaan van het Huizer reddingstation van de KNRM. Fons Hertog, burgemeester en voorzitter van KNRM Huizen, opende de feestelijke bijeenkomst door het aansnijden van een feesttaart.

De KNRM had al begin 2001 plannen om langs de binnenwateren reddingstations te bouwen. Uiteindelijk is het er in 2006 van gekomen: de KNRM is 12 mei 2006 in Huizen operationeel geworden. Dat dit een goede beslissing is geweest blijk uit het feit dat vanaf de start, Huizen landelijk tot de top-3 behoort van de meest opgeroepen reddingstations.

De Start
In januari 2001 kondigde de KNRM aan de activiteiten uit te bereiden naar de Randmeren. Niet alle gemeenten waren daar blij mee; ze hadden hun reddingsbrigades en brandweer en zaten niet te wachten op de KNRM. Huizen wel. De hulpverlener vanuit Huizen was toen alleen de vereniging Huizer Reddingsbrigade.
De gemeente zag met de komst van de reddingsmaatschappij meer garanties voor de continuïteit van de hulpverlening en professionele ondersteuning.
Mede door tegenstand van andere gemeenten besloot de KNRM in 2003 te stoppen met het plan.
Ondertussen waren er veel gesprekken geweest met de KNRM en ook de Huizer Reddingsbrigade steunde de plannen. Fons Hertog: “De situatie zat een hoop mensen niet lekker. In de colissen werd door de gemeente gepraat met de KNRM. Begin 2004 kwam de KNRM terug op haar besluit, zeker omdat de gemeente een financieel handje toestak, maar ook omdat de KNRM de aangetroffen vaardigheden van de Huizer Reddingsbrigade graag binnen boord wilde hebben.”

Nieuwbouw reddingstation
Het bestaande reddingstation moest worden afgebroken omdat het asbest bevatte.
Voor het nieuwe onderkomen was al een bouwteam samengesteld dat bestond uit Frans van Tol, Joost Leeuwerke en Hans Borremans, allen leden van de reddingsbrigade, aangevuld met mensen van de gemeente. En dat team was doorgegaan ondanks het afhaken van de KNRM.
Toen het tij in 2004 gekeerd was werd de leiding van het bouwteam overgenomen door de KNRM. Er lag echter al een compleet bouwplan. Het ontwerp van het gebouw was van Joost Leeuwerke, de huidige hoofdschipper van KNRM Huizen.
Op 12 mei 2006 ging KNRM Huizen officieel van start vanuit een noodonderkomen omdat het ‘asbestgebouw’ ondertussen was afgebroken.

Op 24 maart 2007 werd het nieuwe reddingstation officieel geopend door mevrouw Neeltje van der Elst, de nicht van mevrouw Jo van der Els. Deze laatste heeft haar nalatenschap aan de KNRM gegeven, met als doel, financiering van stations langs de binnenwateren. Medeopener was de toenmalige burgemeester Frans-Willen van Gils, omdat ook de gemeente Huizen flink had bijgedragen aan de realisering van het reddingstation.

Bemanning
Op 1 januari 2006 zijn de toenmalige leden van de Huizer Reddingsbrigade, tevens bemanningslid van de KNRM geworden. Lang is op vrijdagavonden tijdens het bemanningsoverleg met elkaar gesproken hoe tot een werkbare constructie te komen. Uiteindelijk is gekozen voor een gecombineerd lidmaatschap. Vanuit één bemanningpoel wordt de KNRM bediend voor ‘Search And Rescue (SAR)’ activiteiten, en de Huizer Reddingsbrigade voor alle overige taken die met veiligheid op en aan het water te maken hebben. Hieronder vallen onder meer strandbewaking en begeleiding van de vele waterevenementen in Huizen. Daarnaast geeft de brigade ondersteuning bij brandweeroefeningen, het opleiden van bemanningsleden en ondersteuning van de KNRM bij grote SAR acties.

Fons Hertog: “De ‘oudste’ KNRM-er in Huizen is Hans Borremans. Hij is in 1 juni 2005 benoemd om ‘kwartiermaker’ te zijn. De formele functie van Hans Borremans is plv. voorzitter en secretaris. Al vanaf de start van KNRM Huizen maken - naast de voorzitter - Sjaak van der Mark, Frans van Tol en Hans Borremans deel uit van de stationsleiding. Een hecht Team!
Omdat Hans Borremans binnenkort 70 wordt, zal hij statutair de KNRM eind dit jaar gaan verlaten.”

In haar 10 jarig bestaan heeft KNRM Huizen alle burgemeesters van dat moment als voorzitter mogen verwelkomen: Jos verdier, Frans-Willem van Gils en Fons Hertog. “De samenwerking was altijd buitengewoon plezierig. De voorzitters stonden dicht bij onze mensen en lieten duidelijk hun waardering blijken voor de inzet van de vrijwilligers”, zegt Hans Borremans.

Huizen

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.