Oud-redder Auke Meines overleden

11 februari 2015

Op 9 februari 2015 overleed oud-redder Auke Meines op 79-jarige leeftijd. Hij was 47 jaar lang vrijwilliger bij de KNRM in Hindeloopen.

Auke werd in 1959 opstapper op de Hindelooper reddingboot Arthur. In 1981 werd hij plaatsvervangend schipper tot zijn afscheid van de bemanning in 1994. Sindsdien was hij beheerder van het oude boothuis op de dijk, waarin hij een klein museum had ingericht en de Reddingwinkel had uitgestald. Auke woonde om de hoek en was altijd rond de haven en op de dijk te vinden. Menig watersporter kent hem als goede, maar bescheiden verteller. Met zijn kennis van het vaargebied rond Hindeloopen was hij een vraagbaak voor de vele passanten in de jachthaven. Zijn adviezen sloeg niemand in de wind.

Het reddingstation Hindeloopen kwam in de zestiger jaren maar een paar keer per jaar in actie. Dat veranderde in de jaren zeventig en tachtig, door de snelle groei van de watersport en de grote jachthaven die in Hindeloopen werd aangelegd. Het werd één van de drukste reddingstations, waardoor Auke bij zijn afscheid recordhouder was van het aantal reddingen en geredden.

Een echt afscheid is het nooit geweest. Auke bleef met hart en ziel verbonden aan de KNRM. Zo lang hij kon stond hij klaar voor een helpende hand, met verf en kwast, of een kop koffie bij hem thuis in zijn woning onderaan de dijk. In het blauwe boothuis op de dijk maakte hij honderden nieuwe donateurs onder de vele bezoekers. Jarenlang maakt hij met de Reddingwinkel de grootste omzet van alle verkooppunten. Vele watersporters kochten traditioneel bij Auke een nieuwe KNRM-wimpel. Zijn betrokkenheid bij het reddingwerk is van grote waarde geweest. Dag en nacht stond hij klaar. In zijn reddersloopbaan maakte Auke 684 reddingen en hulpverleningen mee en hielp daarmee 1824 mensen redden.

Hij is voor zijn bijzondere verdiensten diverse keren onderscheiden: In 1970 met een bronzen draagmedaille van de KNZHRM voor de redding van vier opvarenden van een zandzuiger, in windkracht twaalf. Een bronzen en een zilveren draagmedaille voor 25- en 40-jarig jubileum. En de gouden eremedaille in de Orde van Oranje Nassau.