Hollen of stilstaan

30 augustus 2021

Het kan verkeren. Zo gaat er een week voorbij zonder inzet, en voor dat je het beseft de een na de ander. Op maandagavond rond 22.30 uur werden we gealarmeerd voor een zeiljacht dat, op lage wal, bijna op de rotsen zat net ten zuiden van de haven van Hindeloopen. Beide boten zijn uitgevaren en hebben het de opvarenden en het jacht veilig in de Marina van Hindeloopen weten af te leveren.  Vrijdagmiddag is de Neeltje Struijs uitgevaren om een zeiljacht naar de haven van Hindeloopen te begeleiden. Het jacht had een lijn in de schroef. Het jacht is in recordtijd veilig aan de meldsteiger van de Marina afgemeerd. 

Afgelopen zaterdag zijn we drie keer ingezet. Het eerste alarm kwam om 04.14 voor een jacht met een afgebroken roer. S’middags hebben we een zeilschip met motorpech geholpen en s’avonds zijn we ingezet voor een kitesurfer in nood.

Kent u de KNRM Helpt App? Die helpt watersporters goed voorbereid het water op te gaan. In de app vind je bijvoorbeeld actuele weerinfo. Ook heeft de app een trackingfunctie, vaarkaarten en checklists. En je kunt een vaarplan maken voordat het water op gaat. Je vindt er dus alles voor een goede voorbereiding. Want zo kun je pech en nood misschien wel voorkomen. Daarnaast is de app geschikt om direct hulp te vragen als er problemen zijn. Bent u in nood? Gebruik dan de rode belknop en wordt doorverbonden naar het Kustwachtcentrum. Als er hulp nodig is die niet spoedeisend is, dan verloopt het contact via de groene belknop naar de KNRM Helpt Assistentie Centrum. Bij beide alarmeringen stuurt de app gegevens en positie door. En de app kost je helemaal niets.